Търсим газ и на брега 27.11 | 16:10

Правителството пуска на концесия блок „Китка“ край Варна

От iNews.bg

България все по-активно започва да работи за намиране на собствени залежи от природен газ. След като активната работа в дълбоката част на Черно море вече започна, скоро това ще се случи и на сушата. Днес правителството обявява конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-24 Китка”, който е разположен в Югоизточната част на Варненска област. Търсенето ще обхване площ от 704 кв. км.

Разрешението за търсене и проучване ще бъде със срок от 5 години. При нужда обаче той ще може да се удължи още два пъти по 2 години, предвижда решението на кабинета.

Желаещите да кандидатсват могат да закупят необходимите за конкурса документи в период на 120 дни от датата на обнародване на решението в Официалния вестник на ЕС. Кандидатите ще могат да подават заявления за участие в конкурса до 140-ия ден от обнародване на решението, а оферти – до 155-ия ден. Депозитът за участие в конкурса е 5 хил. лева.

Предложенията на участниците ще се оценяват според предлаганите работни програми, средства за опазване на околната среда, бонуси, обучение и притежаваните управленски и финансови възможности на кандидатите.

Водещи

Най-четени