Финансовите корекции надвишават бюджета на някои общини 07.05 | 17:40

Работим за възстановяване на плащанията по ОПОС, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова

От Момчил Лалев

Понякога размерите на финансовите корекции надвишават бюджета на дадена община, но когато общините са имали смелостта да направят такъв проект, е трябвало да предвидят и такива рискове.

Това заяви правосъдният министър Зинаида Златанова относно санкциите на общини и структури на Министерството на околната среда и водите заради нарушения при обществените поръчки при проекти по оперативна програма "Околна среда".

По думите на министър Златанова рисковете е трябвало да бъдат предвидени и от Управляващия орган на ОП "Околна среда".

"Уверили сме общините, че нормалното функциониране на нито една от тях няма да бъде застрашено поради финансови корекции и няма да допуснем да има фалирали общини заради спрени плащания от ЕК. Но за огромно съжаление финансовите корекции ще ги платим всички ние", заяви министър Златанова, цитирана от в. "Стандарт".

Тя обясни, че няма как да бъде отказано плащане на изпълнителите, защото законите не го позволяват, но в повечето случаи възложителите са общините и действително пред тях проблемът може да бъде сериозен.

"Работим усилено за възстановяване на плащанията по ОПОС", увери министър Златанова и припомни, че откакто плащанията от ЕК са били спрени, те са поети от държавния бюджет.

"Полагаме усилия, за да се справим с редица проблеми, защото всеки един води друг след себе си. Всички знаем, че управлението на ОПОС не е било добро и затова се стигна до там, докъдето се стигна", каза още министър Златанова.

Вицепремиерът обясни, че текат срокове, в които трябва да бъдат коригирани системите за контрол. Министър Златанова каза, че е рано и да се говори за окончателните финансови корекции, защото процедурата, открита от ЕК на е приключила. Причината е, че се дава срок на бенефициентите, в който трябва да се защитят.

Водещи

Най-четени