Щатският петрол поскъпна през май 30.05 | 10:52

Запасите от суровината в най-голямата световна икономика продължават да намаляват

От Георги Георгиев

Американският лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се на насочи към първото си поскъпване на месечна база от февруари насам, след като запасите на суровината намаляха в точката на доставка за сключените в Ню Йорк контракти. Петролът сорт Brent остана стабилен на борсата в Лондон, съобщава "Блумбърг".

Цената на фючърсите се вдигна незначително след като вчера се увеличи с 0,8 процента. Запасите от суровината в най-големия резерв в Къшинг, Оклахома, се свиха с 1,53 млн. барела, достигайки най-ниските си нива от ноември 2008 г.

WTI с доставка през юли се търгуваше за 103,38 долара за барел в Ню Йорк или с 20 цента по-малко Сидни в 4:45 часа местно време. Обемът на всички изтъргувани фючърси бе с 40 процента по-нисък от средния за последните 100 дни. Цените на суровината се увеличиха с 3,7 процента за последния месец, отчитат то "Блумбърг".

Петролът сорт Brent с доставка през юли повиши цената си с 9 цента до 110,06 долара за барел на борсата в Лондон. Така добиваната от Северно море суровина се насочи към второ месечно поскъпване, след като повиши цената си и през април. Разлика между двата вида петрол достигна 6,70 долара.

Най-четени