Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е по-вероятно 18.04 | 15:50

Според управителя на БНБ „бюджетът трябва да е антиинфлационен, какъвто в момента не е”

От iNews

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон, където се провеждат традиционните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антиинфлационен, какъвто в момента той не е”. "Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите”, посочи той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено”.

Пълният текст на интервюто:

Господин Радев, идвате във Вашингтон за участие в пролетните срещи на Световната банка и МВФ дни, след като кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева, която Вие издигнахте за втори мандат начело на Фонда, беше одобрена. Какви са вашите очаквания от форума?

Консенсусният избор на г-жа Георгиева ще позволи форумът да се фокусира изключително върху задачите пред глобалната финансова система. Те се свеждат до думата "възстановяване". Първо, на ценовата стабилност; второ, на фискалната дисциплина; и трето, на икономическата активност. Този глобален дневен ред съвпада в много голяма степен с националните задачи, които трябва да решаваме в икономическата и финансовата сфера.


 

Водещи

Най-четени