БСП скочи на ГЕРБ: Осакатиха въпроса за референдума 19.10 | 12:03

Червените депутати са недоволни, че в питането не се посочва изрично АЕЦ "Белене"

От Диана Цветкова

"Коалиция за България" остро се противопостави на формулировката на въпроса, който ще бъде зададен на референдума за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Снощи правната комисия в Народното събрание одобри, подадения от управляващите въпрос – "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". В подписката, която социалистите инициираха за референдума, въпросът бе "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадкашь "Белене".

"76 депутати от управляващата партия грубо подменят и осакатяват зададения от над 700 000 български граждани въпрос за референдум", заяви депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов, който прочете декларация на левицата от парламентарната трибуна.

"ГЕРБ имат богат опит в присвояване на националното богатство. Този път те потъпкват инициативата на стотици хиляди български граждани", каза депутатът.

Според социалистите целта на одобрения въпрос е да обезсмисли същността на питането, а именно – проектът за АЕЦ "Белене".

"Искате да накарате хората да се примирят. След като сега подменяте волята на стотици хиляди, не се ли готвите да направите същото на следващите избори", попита риторично Стоилов.

Депутатите от "Коалиция за България" и ДПС не участваха в гласуването в парламентарната правна комисия снощи. След като въпросът на левицата бе отхвърлен Любен Корнезов предупреди, че зададената формулировка може да бъде атакувана в Конституционния съд.

Водещи

Най-четени