"Заблеяло ми агънце" и хоро на Петропавловския манастир 06.05 | 16:27

Арбанаси отбелязва подобаващо Гергьовден

От Станимира Колева

Стотици се хванаха на гергьовско хоро край Петропавловския манастир по време на Първия национален събор на овцевъдите у нас, информира Север.бг.

Народната певица Ана Борисова поздрави многолюдната тълпа със "Заблеяло ми агънце" и пожела да запазим празника в сърцата си и да отнесем българщината в своя дом.

Малки, големи и още по-големи завиха трикато хоро на поляната край манастира, с което показаха българската традиция в действие. С горещи ръкопляскания и притропвания бяха посрещнати изпълнителите от днешната фолклорна програма на Арбанаси - възпитаниците на певицата Ана Борисова от Дряново и Сухиндол, танцьорите от Клуба за народни хора от Павликени с пикантното име "Люти чушки".

В празничния неделен следобед за настроението на всички, посетили събора, ще се оркестър "Канарите" и Северняшкия танцов ансамбъл.

Както си е редно на празник, още повече на Гергьовден, дълги маси и дебели сенки примамваха напечените от майското слънце българи. Сочни агънца пък се въртяха на чеверме, а за дошлите да си набавят спомен или сувенир от събора на овцевъдите и през днешния ден са отворени десетки сергии.

Водещи

Най-четени