"Отлична оценка" за Агенцията по безопасност на храните 20.02 | 13:17

БАБХ прави равносметка след първата година от създаването си

От Ивелина Георгиева

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в края на миналата седмица засече влизането в голям търговски склад на 248 000 яйца от Полша, като половината от тях са маркирани, другата половина – не. Яйцата са от две ферми в Полша и са били предназначени за търговската верига "Европа".

Това каза на пресконференция по случай една година от създаването на БАБХ изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов, предаде репортер на iNews.

От началото на годината има забрана за търговия с такъв вид яйца – от кокошки, отглеждани в неуголемени клетки. Това е втори случай и ще уведомим ЕК и ще нотифицираме тази констатация за всички останали страни-членки – какво прави Полша, категоричен е д-р Войнов.

Тези яйца не са влезли в търговската мрежа. Ние ги хванахме директно в камиона от доставчика, допълни изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов. Въпреки това самата търговска верига ще бъде глобена с максималната глоба от 10 хиляди лева.

Освен това, д-р Войнов съобщи и за изтеглен от пазара на ампули витамин С от 2 и 5 мл, тъй като в него е имало много ниско съдържание на витамин С. Ампулите са били засечени в дрогерии от търговската верига. След като са взети проби и са били изпратени в Хамбург, е установено, че съдържанието на витамин С е много под нормата.

Продуктите са вносни – от испански и китайски производители. В момента се установява какво е количеството на некачествения продукт в мрежата, уточни още д-р Войнов, като гарантира, че всички тези продукти ще бъдат изтеглени от пазара, а търговските обекти санкционирани.

Ще разширим периметъра на действие на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по отношение на така наречените витамини и добавки, закани се от своя страна министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Българската агенция по безопасност на храните ще има приоритет тази година да проверява кухните в ресторантите и хотелите. Това обяви още министърът на земеделието.

Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини, каза той. Те ще проверяват начина на съхранение на храните и начина на приготвяне. Освен това ще се следят системите за контрол. Например дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните.

Искаме да въведем правила и контрол за хората, които приготвят храна да бъдат с нужната квалификация, заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов. Те трябва да спазват хигиенните норми. Акцентът ни през тази година ще бъде да продължим да налагаме стандартите на храните, добави Войнов.

Същевременно пък земеделският министър Мирослав Найденов даде отлична оценка за работата на служителите в БАБХ. "Отлична оценка, защото не допуснаха разрастването на заболяването шап на територията на страната, а оттам и на територията на ЕС. И затова получиха и висока оценка от ЕК. Не бе допуснато и ешерихия коли”, каза министър Найденов.

БАБХ успя да обедини контрола на всички институции, а България направи квантов скок по отношение контрола на храните, показва оценката на ЕК за работата на агенцията, похвали се Войнов.

През изтеклата една година БАБХ е извършила 256 284 проверки в обектите за производство и търговия. Връчени са 28 339 предписания, съставени са 7 149 акта и са затворени 1 217 обекти. Възбранени и бракувани са 203 735 кг хранителни продукти, 383 522 бр. яйца, 12 654л. безалкохолни напитки, 151 опаковки хранителни добавки.

 

Водещи

Най-четени