"Подкрепа" към партиите: Опичайте си акъла! 11.06 | 12:42

Синдикалистите поискаха от парламента работа, а не конфронтация

От Ивелина Георгиева

Синдикатите започнаха да втвърдяват тона към управляващите. Явно притеснени от "цирковете", разигравани от някои партии в парламента и от това, че конфликтите са повече от работата, от КТ "Подкрепа" излязоха с доста рязко писмо до политическите партии.

"Гражданите на България излязоха по улиците с няколко много прости искания, които предполагат пренаписване на правилата, по които функционира държавата. Вместо това ставаме свидетели на тежка и никому ненужна политическа конфронтация, която подменя същностните дебати в обществото и обслужва дребнави политически интереси", посочиха от профсъюза.

"Всички политически сили в парламента имат вина за това, че нещата в България не се случват така, както ни се иска", коментира вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. От профсъюза призоваха за здрав политически разум.

Според КТ "Подкрепа" дебатите в парламента трябва да бъдат насочени към промяна на модела на преразпределение на обществения продукт, редуциране на унищожителната бедност и ограничаване на социалното разделение.

Синдикатите имат сериозни забележки по отношение на социалната политика, майчинските, здравната реформа, образованието и настояха проблемите в различните сектори да бъдат решавани.

Те апелираха още за пълен контрол в полза на обществото и пазара върху монополите, особено върху тези в енергетиката.

Много ни се иска българските политици да разберат, че нещата не са както вчера, заяви Димитър Манолов. "Много ви моля, опичайте си акъла", призова Манолов.

Сега има шанс нещата да бъдат пренаредени, допълни той и поясни, че следят внимателно дейността на Народното събрание.

"Разбрахме, че някой бил казал, как друг поръчал убийството на трети и отново имаме топ новина, но никой не казва как ще платим сметките си за ток през ноември - тази топ новина не я чуваме", коментира Манолов.

Синдикатите се заканиха, че днес политиците чуват техния призив чрез писмото, но утре, ако се наложи, ще ги чуят отново от улицата и казани по друг начин. 

Водещи

Най-четени