50% от хлебопекарните не работят според изискванията 22.03 | 13:56

Инспекторите са проверили 1709 обекта

От Елена Коцева

Половината от обектите, които е проверила Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), не отговарят на изискванията. 

За месец от създаването си -16 февруари до 16 март - инспекторите безопасност на храните са проверилиобщо 1709 обекта за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия. Те са намират на територията на цялата страна.

Данните съобщи на пресконференция в МЗХ изпълнителниятдиректор на БАБХ Йордан Войнов, цитиран от БТА.

За извършените проверки са издадени 369 предписания и 30 акта за установени административнинарушения. Временно ще бъдат затворени 13 обекта, а един е с разпореждане за частично преустановяване на дейността.

Това означава, че близо една трета от предприятията са нередовни, а при тези за производство на хляб - половината, коментират от БАБХ.

Половината от проверените обекти дори и повече имат проблеми по отношение на сградов фонд, оборудване, пропуски в технологичната документация, пропуски при отразяване на някои подобрители и консерванти, които са се влагали, а ги няма в документацията. Има и недобросъвестно водене на добрите производствени практики.

Регионите с най-малко канстатирани нарушения са Пазарджик, Перник и Добрич. С най-много проблеми са обектите в Пловдив и Смолян.

От 30 март ще бъде разписан стандарт за хляб - за бял, Добруджа и типов. Така от 1 април и хлебният бранш може да се похвали със стандарт.

До този момент МЗХ въведе стандарт за месо и месни продукти, кашкавал, сирене и млечни продукти. 

Водещи

Най-четени