548 жалби са подадени в Комисията за защита на личните данни 12.09 | 13:52

По 33 от приключилите през 2012 г. производства, комисията е приела жалбите за основателни

От Елица Елефтерова

През 2012 г. 548 жалби, сигнали и запитвания са подадени в Комисията за защита на личните данни. Всички те са свързани с обработване на лични данни и възможности за упражняване на правата за защита при неправомерно им обработване. Това става ясно от отчета за дейността на комисията през 2012 г., който бе представен в Народното събрание.

По 33 от приключилите през 2012 г. производства, комисията е приела жалбите за основателни и с решенията си по тях е издала 7 задължителни предписания на администраторите на лични данни.

Комисията е установила 36 административни нарушения на Закона за защита на личните данни, за които са наложени имуществени санкции и глоби в размер на 323 350 лв.

Общият брой на извършените проверки през отчетният период е 1 718.

Основен приоритет на комисията през настоящата година е участието й в дейностите, свързани с промени в европейската правна уредба на защитата на личните данни.

Акцент ще бъде също и провеждането на преговори и сключването на споразумения за сътрудничество със сродни надзорни органи по защита на личните данни.

Освен това комисията ще разшири вътрешната електронна мрежа на Европейския съюз като изгради точка на присъствие в комисията за защита на личните данни, за да бъде обменяна по-ефективно информация.



Най-четени