Авиобаза "Безмер" остава пункт за предно базиране на изтребители 21.07 | 14:26

Летището ще се ползва и като база от военни части на армията на САЩ, каза военният министър

От Кремена Бедерева

Авиобаза "Безмер" ще остане пункт за предно базиране към авиобаза "Граф Игнатиево" на нов тип многоцелеви изтребител, чийто закупуване ще се реши до края на годината.

Летището ще се ползва и като база от военни части на армията на САЩ, както и от транспортни самолети на НАТО. Това заяви пред журналисти в Ямбол министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА.

Той поясни, че проблемът на авиобазата не е в нейното състояние, а в изтичането до края на 2012 г. на ресурса на сегашния многоцелеви изтребител СУ 25, който е базиран в нея. Ако не успеем да купим новия изтребител, ще се наложи да възстановим ресурса на старите СУ, поясни Ангелов.

На въпрос за съдбата на военните имоти с отпаднала необходимост, министърът отговори, че до края на 2013 г. държавата трябва да се освободи от тях. Министерският съвет е дал право на областните управители да актуват имотите и да ги предават на общините за ползване.

Министерството на отбраната предлага за продан и необитаваните жилища на военни, но интересът към тях е нисък.

Министър Ангелов връчи на кмета на Ямбол Георги Славов документите за собственост на част от бившите "Пионерски казарми" за изграждането на музей на бойната слава. Той дари за бъдещия музей и образци от стари системи огнестрелно оръжие, които са били на въоръжение в българската армия.

 

Водещи

Най-четени