Административната реформа напредва с помощта на ОПАК 10.06 | 16:06

ОПАК е една от най-успешните оперативни програми на сравнителна база

От Андриян Георгиев

Днес беше даден стартът на два значими проекта по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), съобщават от пресслужбата на Министерството на финансите (МФ).

Единият проект цели надграждане на централните системи на електронното правителство. Другият проект е за оптимизиране на структурите в държавната администрация. 

Това се случи днес по време на Осмото официално заседание на Комитета за наблюдение на ОПАК. 

От МФ посочват, че ОПАК е една от най-успешните оперативни програми, постигнала най-висок процент на усвояемост на средства от ЕС. Договорени са близо 180 млн. лв., или над 50% от ресурса по програмата. Разплатени са близо 90 млн. лв. или повече от 1/4 от общия й бюджет.

"Целта е тези показатели да се увеличат многократно до края на годината", е подчертал министърът на финансите, който е председател на Комитета за наблюдение на ОПАК, при откриването на заседанието. 

Началникът на отдел "Румъния, България, Малта” в Главна дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” на ЕК Филип Хат е припомнил, че сред препоръките на ЕК е и необходимостта от подобряването на капацитета за разработване и прилагане на приоритетни национални политики, модернизирането на съдебната система и по-доброто административно обслужване, а ОПАК е средството за постигането им.

 

 

Най-четени