Атентаторът от летище "Сарафово" бил преди това и на софийското летище 31.07 | 08:55

Главата му пък ще бъде изпратена за антропологично изследване в Израел

От Кремена Бедерева

Атентаторът от 18 юли на летище "Сарафово" може би седмица по-рано е бил на Терминал 1 на софийския аеропорт. За това алармираха читатели на в-к "Класа".

На 10 юли между 10,40 и 11,20 ч. човек със същата фигура, облекло и "оборудване" се размотавал по подобен начин и на летище "София" – влизал и излизал през една и съща врата, без да преминава през гишетата. 

Гражданите, които са двойка съпрузи, казват, че мъжът много приличал на техен познат и затова им направил силно впечатление. Той бил с дълга коса и по странен начин държал чанта отпред на гърдите си, която не била закопчана и капакът й се размятал нагоре-надолу. Носел голяма черна раница на гърба и бил с бермуди, досущ като бургаския бомбаджия. 

Хората са стресирани, защото смятат, че е можело да станат жертва на подобен атентат на летището в столицата, където изпращали свой близък за Лондон. 

След като видели кадрите с терориста от Бургас, направили справка, от която станало ясно, че по това време в София имало полети от и за Тел Авив. Съмненията им са, че може да е била планирана експлозия срещу израелски туристи и на столичното летище. 

Това се припокрива с информациите от последните дни, че са подготвяни и други терористични актове срещу евреи на българска територия през тази година. 

Предполага се, че би трябвало да има запазени кадри от охранителни камери на Терминал 1 за времето, за което ни алармират гражданите. 

Патоанатоми пък съобщават, че главата на атентатора от летище "Сарафово" в Бургас ще бъде изпратена най-вероятно за антропологично изследване в Израел или европейска държава.

Причината - в България няма толкова прецизна техника за пълна реконструкция на главата, въз основа на която да бъде изготвена снимка, по която свидетелите на взрива да разпознаят самоубиеца, твърдят пред "168 часа" патоанатоми.

Водещи специалисти в областта на антропологичните изследвания, вещи в изготвянето на антропологични експертизи, по които да се установи произходът и самоличността на извършителите на тежки престъпления.

Като кървавия атентат на бургаското летище, били само член-кореспондентът на БАН професор Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология и доцент Добринка Радойнова, бивш национален консултант по съдебна медицина.

"Съмнявам се, че специалистите, които имаме в България, са адекватни към толкова бързо променящата се среда, в която терористите действат. Има доста технически достижения, част от тази система на терора, а ние като държава все още нямаме достъп до тях", влиза в темата независимият депутат Димитър Чукарски. След като бяха намерени 170 000 държавни пари за берачите на боровинки, измамени в Швеция, трябва да осигурим средства и за това важно изследване, аргументира се той.

"Допускам, след като се взеха всички трупове и трупни части от летището след терористичната атака, защо да не се вземат и останките от терориста. Логиката ме насочва да прогнозирам в такава посока", заявява доцент Радойнова. Тя е ръководител на Катедра "Съдебна медицина" в Медицинския университет във Варна.

"Аз не мисля, че главата е все още в България. Нали представители на израелските служби дойдоха в България и всичко останало от атентата като доказателства, всичко прибраха", риторично пита експертът патоанатом.

"Антропологично изследване на главата няма как да бъде извършено в Бургас, не разполагаме с ресурс. Главата на камикадзето се намира в хладилна камера в морга под засилена охрана", обяви съдебният лекар Галя Милева, депутат от ГЕРБ. Тя извърши аутопсията на терориста в бургаската болница.

Водещи

Най-четени