БСП: Скандалът с българските учени стана международен 07.12 | 11:49

Валентина Богданова критикува неглижирането на протеста им

От Филипа Тодева

Българските учени протестират срещу порочните практики във Фонд "Научни изследвания”. Скандалът вече е международен.

Все повече става невъзможно създаване на оперативна програма за наука. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител Валентина Богданова.

Тя подчерта, че България е на последно място в Европа по развитие на иновациите и още нямаме иновационна стратегия.

"Иновационния фонд, в който предишното правителство остави 20 млн. лв., сега стимулира иновациите само с 5 млн. лв.”, припомни още депутатът.

Според БСП протестът на учените не може да бъде неглижиран или профанизиран. Социалистите са на мнение, че бюджетната политика прави невъзможно участието на българските учени в Европа. Няма увеличение на средствата за наука в сравнение с 2012 г.

Субсидията за БАН е непроменена вече трета година. Няма отговор въпросът защо правителството в различни свои документи сочи различни средства за наука.

"Впечатляваща е предизборната храброст на министър Сергей Игнатов.

Той трябва публично да отговори на въпросите – продължава ли да твърди, че във Фонд "Научни изследвания” няма нарушения; твърди ли още, че конкурсната процедура е прозрачна; на какъв принцип е определен списъкът на рецензентите; може ли министърът да отговори има ли рецензии; още ли твърди, че резултатите от одита ще определят позицията му; защо не освобождава председателя на УС на фонда”, категорична бе Богданова.  

Водещи

Най-четени