БХК зове Марковска и Анастасов да се оттеглят 05.11 | 15:21

Трябва да подадат оставки от Конституционния съд, иначе ще го дискредитират

От Диана Цветкова

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова новоизбраните членове на Конституционния съд Венета Марковска и Анастас Анастасов да подадат оставки.

В остро писмо до двамата от БХК изтъкват, че за съдии в КС са необходими високи професионални и нравствени качества, включващи първо усет и почит към върховенството на закона.

"Вие не сте се доказали като хора с високи нравствени и професионални качества в този смисъл, дори напротив", се посочва в писмото, в което следват лични обръщения към всеки от съдиите.

"Вие, госпожо Марковска, сте вече печално известна с неубедителните си и непоследователни твърдения за факти, които трудно могат да бъдат оборени, предвид публикуваните в пресата данни за тях. А това са факти, силно смущаващи, дори от гледна точка на невисоки нравствени и професионални качества", изтъкват от Хелзинкския комитет.

В писмото се припомня изказването на Марковска, че е избрана за конституционен съдия, няма какво да губи и няма пречка да не положи клетва.

"Самият факт, че в разгара на тежката контроверзия, която причинихте, говорите тъкмо за себе си и своя интерес, също показва, че нямате високите качества, нужни за конституционен съдия", посочват БХК и заявяват, че именно подобно изказване е пречка тя да положи клетва.

Според организацията, ако човек като Марковска – "белязан от толкова много симптоми на беззаконие", стане конституционен съдия, то нито КС, нито Конституцията ще се ползват с уважението, което им се дължи.

За Анастас Анастасов пък БХК директно пише: "Вие сте известен като юрист, формиран в полицейската школа, работил на невисок пост в съдебната система и политически доверен на управляващата партия. Вътрешният министър Цветанов Ви определи публично като съдия, който проявявал "лоялност към държавата".

В документа се припомня изказване на председателя на Народното събрание, че го рпитеснява това "че журналистите много питат" и се заявява, че подобна критика към журналистите е немислима, защото въпросите им се задават от името на обществото.

От БХК посочват, че вътрешният министър е демонстрирал близки отношения с Анастасов, наричайки го публично "Наско" и изтъкват, че като съдия той дължи лоялност не на държавата, а на закона.

"Вие не разбирате тези неща и това е пречка да станете конституционен съдия. Ако Вие станете член на Конституционния съд, гражданите ще намерят сериозна причина да изгубят уважението си към тази институция", посочват от Хелзинкски комитет.

Водещи

Най-четени