Бившите съдружници, които съдят Павлов и Огнян Донев 12.06 | 17:50

Христо Грозев обяви, че Любомир Павлов му "предложил пари, за да не се цакаме"

От Диана Цветкова

Издателят на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов е предложил на бившия си съдружник Христо Грозев да му върне парите, които е инвестирал за покупката на изданията "и нещо отгоре", за да оттегли обвинянията си срещу него.

За случая съобщи Христо Грозев на нарочена пресконференция в деня, в който стана ясно, че бившите му съдружници Любомир Павлов и Огнян Донев са с повдигнати обвинения за пране на пари.

По думите му преди около месец Любомир Павлов го пресрещнал докато вървял по столичния бул. "Дондуков" и поискал да разговарят. Двамата седнали в кафене и Павлов му предложил "да спрем да се цакаме, да си оттеглим взаимно обвиненията един към друг", като срещу това щял да върне парите, които са инвестирали в покупката на изданията.

Грозев обясни, че е отказал като е попитал Любомир Павлов дали с тези пари ще му възстанови изгубената репутация, а съсобственикът в "Медийна група България холдинг" отговорил, че всички са изгубили репутация.

"На което аз отговорих: "Страхувам се, че ние имахме репутация, с която започнахме, а ти нямаше", той каза: "Да прав си", продължи разказа си Грозев.

Бившите съдружници – Христо Грозев и Карл фон Хабсбург от едната страна и Любомир Павлов и Огнян Донев, от другата, в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял в медийната група на Павлов и Донев.

Днес Грозев отхвърли обвиненията на Любомир Павлолв, че го атакува с доноси и заяви,че е сезирал прокуратурата за пране на пари, защото някогашният му партньор се е опитвал да бави "с всевъзможни способи" търговските дела между двамата.

По думите му той се е усъмнил за произхода на парите на Павлов, а собствено разследване (на партньорите Грозев, Карл фон Хабсбург и Даниел Руц – б.р.) го е отвело до офшорни капитали. В резултат на това собствено разследване е и сигналът, който бе подаден преди година до тогавашния председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов, а сигналът после стигна и до самата служба. 

"Нашето разследване стигна до финансови потоци, които датират 10 години назад във времето, които са свързани с много за нас съмнителни сделки, включително "Общинска банка", включително приватизацията на "Софарма" и много други дружества, които са били приватизирани по времето на Софиянски", заяви Грозев.

Той поясни, че сегашното обвинение за пране на пари срещу Павлов няма общо с "Общинска банка", не стига толкова назад във времето и касае само придобиването на бившата вестникарска група ВАЦ.

"Предполагам, че частта, която се отнася до финансовите потоци със съмнителен произход от последните 10 години са предмет на отделна преписка. (...) ДАНС разследва нашия сигнал, който е за пране на пари назад във времето и именно този сигнал беше пуснат през Иван Костов. Това, което ние пуснахме до господин Костов, резултира в разследване, което се държи в тайна от нас, защото ДАНС го разследва и не знаем до къде е стигнало", обясни Грозев.

Иначе той отказа да назове точната сума, с която е влязъл в съдружие с Любомир Павлов и Огнян Донев, позовавайки се на търговска тайна, но заяви, че е платил всичко и дори повече от това, което е било предварително договорено. Той беше категоричен, че произходът на средствата му е чист.

Грозев допълни, че веднага щом обвиненията срещу Любомир Павлов и Огнян Донев стигнат до съдебна фаза, той, Карл фон Хабсбург и Даниел Руц ще се конституират като частни обвинители, за да си потърсят и по този начин парите.

 

iNews припомня, че Христо Грозев и Карл Хабсбург съдят бившите си съдружници Павлов и Донев за изземане на контролния дял в "Медийна група България Холдинг", издател на вестниците "Труд" и "24 часа".

Ищците подадоха и сигнал, според който чрез покупката на вестниците доскорошните им партньори са изпрали паи, придобити от престъпна дейност.

По-рано днес прокуратурата повдигна три обвинения на Любомир Павлоl – за пране на пари, документна измама и неверни документи, за които му е определена гаранция от 50 000 лева. Огнян Донев пък е обвинен в пране на пари.

Преди дни във вестник "Преса", издаван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, се появи запис на разговор между Любомир Павлов и неназован човек, от който става ясно, че Павлов е наясно, че ще бъде подведен под отговорност, но има влияние сред властта и никой от прокуратурата няма да го закача.

"Който приема поръчки срещу нас, това му коства главата. Те трябва да го знаят това". Към момента не е ясен произходът на записа, но от прокуратурата казаха, че при разследването за пране на пари не са прилагани специални разузнавателни средства.

Любомир Павлов обяви записа за манипулиран и фалшифициран и изпрати сигнал до главния прокурор Борис Велчев, премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Водещи

Най-четени