Борисов: Марковска ни обърка с различните си оправдания 14.11 | 14:58

Според премиера тя може да остане зам.-председател на Върховния административен съд

От Филипа Тодева

Грешката на Венета Марковска е, че тя даде няколко различни оправдания и всички ние се объркахме в тях - "познавам го, не го познавам...". Това заяви след днешното правителствено заседание Премиерът Бойко Борисов.

По думите му самата Венета Марковска, чиито избор за конституционен съдия, се коментира толкова усилено в последните дни, се е объркала в даването на информация.

Сега премиерът припомни, че е оспорил на два пъти предложението на независимите депутати за издигането на кандидатурата ѝ. Според него сега тя може да не положи клетва и да остане заместник-председател на Върховния административен съд. Борисов е убеден, че прокуратурата ще направи бързо своята проверка и ще докаже нейната виновност или невинност.

"Когато я поканих г-жа Марковска, ѝ казах: "Виж, така или иначе се създаде такова брожение, дори да станеш конституционен съдия и да се закълнеш, винаги това ще се говори. Това е нейно право", каза той. Премиерът бе категоричен, че кандидатът на ГЕРБ е Анастас Анастасов. За него партията ще носи и носи отговорност.

Към момента Борисов не знае дали Марковска ще положи клетва, или не. Но припомни, че тя е легитимно избрана от българския парламент с най-много гласове от всички кандидати. Той вече я призова да се оттегли и увери, че знае колко тежко може да бъде едно подобно решение, но отбеляза, че по случая има коментари както от Брюксел, така и от посланици от държави, чието мнение е важно за правителството.

Британският посланик Джонатан Алън призна, че не разполага с факти за непрозрачност при избора на конституционни съдии, но е сигурен, че ако има такива – то трябва да има и много сериозни разследвания.

В събота посланикът заяви, че изборът на съдии в Конституционния съд е голям срам и отговорност на държавата е да проведе пълно проучване по въпроса.

"Мисля, че в България имаше много хубава прозрачност за изборите за Висш съдебен съвет и мисля, че това беше важна стъпка и много добре за имиджа на България и най-важното е, че това може да доведе българите да имат доверие в съдебната система", твърди сега Джонатан Алън.

Премиерът Борисов пък добави, че процедурите в България са за пример и са по-добри дори от тези във Великобритания. 

Водещи

Най-четени