Борисов вещае край на интеграцията, "когато ром стане президент" 07.04 | 11:31

Трябвало да бъдат изучени стотици хиляди души, отсече лидерът на ГЕРБ

От iNews.bg

"С тези конференции ще сме привършили, когато ром стане президент, без това да е събитие."

С тези думи се обърна към участниците в националната конференция по проблема, организирана в Народното събрание от ГЕРБ и фондацията "Ханс Зайдел", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Освен че намекна за ромски президент, Борисов очерта и "разковничето" според него - повече от 50% от ромите да получат добро образование. Става въпрос за стотици хиляди души, които първо трябва да изучим и да им се предостави работа, за да бъдат конкурентни, каза Борисов.

По думите му, докато я има думата "интеграция", означава, че нещо не е наред, че ромското общество не е с "всички възможности, които имат и другите граждани". Идеята, според Борисов, е децата от това малцинство да не напускат училище в 4-ти-5-и клас, за да може утре, когато кандидатстват за работа, да не е само в "Чистота".

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова акцентира върху последователната и устойчива работа по проблема на общината. Тя цитира и констатации от оповестения на 4 април доклад на ЕК за интеграцията на ромите, в който по думите ѝ се отбелязва, че част от заложените политики от кабинета "Борисов" са дали макар и минимален резултат - в задължителното двегодишно предучилищно обучение, например.

Фандъкова отчете, че през 2013 г. са извършени обходи в "Красна поляна", в "Овча купел", в "Сердика" и др., като са анкетирани близо 2000 ромски семейства. Целта, отбеляза Фандъкова, е да се насочат децата към училище, като 72 са записани в училище; над 500 жени са прегледани; организирани са различни форми на здравна профилактика.

Следващият програмен период задължава държавите да насочват средства за по-успешно приобщаване на ромите. Те, според Фандъкова, трябва да се извадят от досегашната им среда, да се адаптират към нормална среда - с повече образование и възможности за работа, за което е необходимо специално финансиране. Общините, отбеляза тя, трябва да имат възможност да управляват и контролират този процес.

Ана Страшимирова, председател на Комисията за защита от дискриминация, изрази надежда обсъжданите теми на форума да продължат да се развиват и да бъдат от полза за действителното интегриране на малцинството; да доведат до по-голямо участие на трудовия пазар, което по думите ѝ ще намали тежестта върху социалните плащания.

Водещи

Най-четени