Българите, пътуващи за Гърция, да бъдат спокойни, проверки за големия талон няма 02.07 | 21:05

Ще се изисква единствено при рутинни проверки

От Теодора Кокаланова

"Специални проверки за големия талон в Гърция няма да се правят, освен ако водачите не са спрени за други нарушения", заяви заместник- директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Красимир Калайджиев.

По думите му при извършване на рутинни и други проверки – примерно за превишена скорост, нарушаване на правилата за движение на територията на Република Гърция, ще се изисква и големия талон на автомобила. 

Според Калайджиев след среща на заместник-министърът по транспорта Антон Гинев с посланика на Гърция в България проблемът беше поставен и съответно предаден на компетентните власти в Гърция, за да се търси решаване на въпроса в полза на българските лица, които извършват превози на тамошна територия. 

"Въпросът в момента опира до регистрационните документи, което е в компетентностите на Министерство на вътрешните работи, според Закона за движение по пътищата. Гръцките власти желаят директивата да остане в действие, а междувременно българските управляващи очакват отговор за евентуално компромисно решение", отбеляза Калайджиев.

По думите му между България и Гърция съществува спогодба за международни автомобилни превози, предаде агенция "Фокус". Относно постъпили в агенцията сигнали за глобени граждани, заместник-директорът на "Автомобилна администрация" отговори: "Имаше случай около февруари-март, когато по българска телевизия един водач каза, че е бил глобен с 8000 евро".

Той уточни че на база сигнала е направено проучване до Гърция. "Те ни отговориха, че действително този човек е санкциониран, но той не е имал никакъв документ по отношение на администрацията – нито част 1, нито част 2 и дори не е имал договор с превозваческата фирма, за която работи", отбеляза зам.- директорът.

Калайджиев потвърди, че не разполага с документ за наложена санкция специално за големия талон. "Според твърденията лицето е нямало документи – от там се "разбуни кошера". Апелираме към българските превозвачи да ни уведомяват, ако има такива глоби", допълни Красимир Калайджиев. 

Водещи

Най-четени