ВКБООН: Мерките на България за интеграция на бежанци са неприложими 28.01 | 15:09

Тези хора са жертви, не терористи, напомни говорителят на комисариата Борис Чеширков

От iNews.bg

Справянето с бежанския поток изглежда имагинерно на фона на неработещата Стратегия за интеграцията на бежанците. Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН заяви, че я България няма интеграционна схема за бежанци.

По думите му приетата стратегия не предвижда конкретен план, а мерки в нея са неприложими.

Наскоро стана ясно, че 2/3 от парите за интеграция на бежанците не са използвани, припомня агенция "Фокус". Според Чеширков това е така, защото са твърде малко чужденците, приети в програмата.

"Първият проблем е, че, за да попаднат в обсега на програмата, хората трябваше да посещават курсове по български език за чужденци, но това ставаше само в рамките на работния ден и нямаше гъвкавост", посочи Чеширков.

Той отбеляза, че повечето от бежанците още с пристигането си в България са предпочели да започнат работа, за да се издържат и затова не са могли да посещават курсовете.

Друга слабост на разработената схема е липсата на ориентираност към уязвими групи. Самотните майки например не могат да посещават курсовете по български език, защото няма на кого да оставят детето си през деня.

От ВКБООН се надяват, че в идните няколко седмици правителството ще приеме програма, в която да се заложат мерки за курсове по български език. "Езикът е ключът към интеграцията. Трябва да има и възможност за наем на финансово достъпни жилища, достъп до пазара на труда, придобиване на квалификации или подобряване на съществуващи умения", изтъкна Чеширков.

Той не споделя мнението на жителите на Харманли, според които трябва да бъде наложен вечерен час на бежанците, които живеят в лагера в града.

По думите му бежанците не са престъпници или терористи, а са жертви.

Водещи