Все още има опасност от нови заразени с антракс животни, заяви д-р Дамян Илиев 20.07 | 13:17

Въпреки това не се очаква да се създаде епидемия

От Йоанна Димитрова

Все още има опасност да се появят още случаи на заразени с антракс животни, но това не означава, че се създава епидемия, заяви пред журналисти д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), който посети населеното място.

Илиев допълни, че е напълно естествено все още да има заразени животни. Огнището на зараза се намира в пасището на населеното място. Ваксините, с които ще бъдат защитени животните, ще им изградят нужния имунитет и те отново ще бъдат пуснати навън.

По думите му за времето, през което се създава имунитет - около 1 седмица, не трябва по никакъв начин да бъдат допускани животните да излизат навън. Извършена е дезинфекция в обора, обитаван от първото умряло от антракс животно. Дезинфекция се извършва и в стопанство, в което е починало и второто животно, независимо че там засега има само съмнения за заболяването.

Второто починало се намира обор, мястото е поставено под карантина. Д-р Илиев посочи, че то трябва да бъде много внимателно преместено, защото всички течности, които се съдържат е тялото, са опасни. Животното ще бъде хвърлено на дъното на парцела и едва тогава ще бъдат взети проби, които да установят дали е заразено с антракс, след което мястото се дезинфекцира със сода каустик и се заравя. 

Водещи

Най-четени