Всяка четвърта жена в Европа – жертва на насилие 25.02 | 12:05

Статистиката е стряскаща - всеки ден в ЕС 7 жени умират заради домашно насилие

От Филипа Тодева

От 20 до 25 % от жените в Европа са преживели актове на физическо насилие поне веднъж през живота си. Това сочат данни от проучване за насилието на жени, цитирано от евродепутата Антония Първанова. Според изследването над 10% са били жертва на сексуално насилие с употреба на сила, 45% на сто от жените са издържали на някаква форма на насилие. Всеки ден в ЕС 7 жени умират заради домашно насилие. Жертви на насилие в дома са средно една на всеки 5 жени.

Според проучванията икономическата цена на насилието срещу жените в ЕС през 2011 г. се оценява на 228 милиарда евро всяка година.

Днес стана ясно, че в Страсбург Европейският парламент е приел с огромно мнозинство доклада на д-р Антония Първанова относно борбата срещу насилието на жени. Д-р Първанова предлага мерки за ново законодателство на ЕС в борбата срещу насилието над жени. Предстои ЕК да изготви конкретен план за действие за справяне с проблема. За пръв път в Европейския съюз ще се изготви такова законодателство. Досега държавите членки са имали пълна свобода в избора си до каква степен ще защитят жените, жертви на насилие.

"Проблемът с насилието над жени не се ограничава в границите на една страна и затова е нужно да се вземат мерки на европейско ниво. Европейският съюз трябва да има водеща роля в борбата с насилието над жени. Това е проблем, който засяга не само основните права на повече от половината европейски граждани, насилието над жени води и до сериозни загуби за европейската икономика", каза в пленарна зала българският евродепутат.

Водещи