Външно: Българите да се въздържат от пътувания в САЩ 30.08 | 15:45

В щата Флорида е открита спешна телефонна линия за информация и оказване на помощ: 1-800-342-3557. Във връзка с преминаването на урагана, извънредно положение е обявено и в щатите Северна Каролина и Джорджия, пишат още от МВнР.

От iNews.bg

Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва на всички български граждани да се въздържат от пътувания заради обявено извънредно положение в няколко щата в САЩ заради урагана "Идалия". За това информират от ведомството на своята интернет страница.

По информация на Националния център за ураганите на САЩ, тропическата буря "Идалия" е прераснала в ураган и се очаква да достигне до бреговете на Флорида преди обяд в сряда, 30 август. Според метеоролозите, ураганът ще се засили значително и е възможно да достигне категория три по скалата на Сафир-Симпсън, пишат от МВнР.Със заповед на губернатора на щата Флорида Рон ДеСантис е обявено извънредно положение за 46 окръга, а заповеди за евакуация са издадени в 23 окръга. Международното летище Тампа преустанови всички търговски операции в 12:00 ч. във вторник, а летище Сейнт Питърсбърг – Клиъруотър ще преустанови работа в 15 ч. местно време във вторник. Към момента големите авиокомпании са отменили над 300 полета. Възможно е да бъде засегнат и железопътният транспорт, информират от външното ни министерство.

Властите предупреждават за възможни прекъсвания на електрозахранването и призовават гражданите да се запасят с храна и вода, медикаменти за спешна помощ, зарядни за мобилни телефони, както и да се осведомят къде са най-близките помещения за подслон. Информация за помещенията за подслон можете да намерите на следния линк: https://www.floridadisaster.org/shelter-status/

В щата Флорида е открита спешна телефонна линия за информация и оказване на помощ: 1-800-342-3557. Във връзка с преминаването на урагана, извънредно положение е обявено и в щатите Северна Каролина и Джорджия, пишат още от МВнР.

От ведомството припомнят, че при необходимост от съдействие българите в САЩ могат да се свържат с посолството във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-0174, да потърсят съдействие от най-близкото представителство на друга държава членка на ЕС или най-близкия пункт на Червения кръст (www.redcross.org). Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център” в Министерство на външните работи на Република България: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на и-мейл: crisis@mfa.bg .

Водещи