Данъците в София няма да се увеличават 03.01 | 09:56

Модернизират градския транспорт в столицата тази година

От Ралица Стоянова

Не се предвижда промяна в местните данъци и такси в София тази година. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова пред TV7.

За миналата година в столицата има много добра събираемост от данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Зради кризата има проблеми обаче в някои от данъците като данък за възмездно придобиване на имущество.

Освен на събраните данъци от общината разчитат на привлечените евросредства. Фандъкова се похвали, че за последните две години са привлечени над два милиарда лева, заедно с местното съфинансиране за проектите.

"Около един милиард лева е стойността на строителството на метрото. С европейски средства санирахме училища, изграждаме канализация в много райони на София. Построихме депото за неопасни отпадъци”, отчете кметът.

През 2013 г. столична община ще насочи усилията си към модернизацията на градския транспорт и планира да започне рехабилитация на някои от по-големите булеварди - "Цариградско шосе", "Европа", а вероятно и "Дондуков". Кръстовища на две нива ще бъдат построени на "Симеоновско шосе" и "Стоян Михайловски", както и на бул. "България".

Предвижда се да бъдат закупени десет влака за нуждите на метрото, които ще обслужват разширението на първата линия до Летище София и до Бизнес парка в квартал "Младост". Планирано е още купуването на нови трамваи, тролеи и градски автобуси.

По повод осигурените средства за зимно почистване тя обясни, че са заложили над 18 милиона лева за цялата зима. "Пари за почистване има, въпросът е фирмите да си свършат работата", каза Фандъкова.

Водещи

Най-четени