Депутатите викат шефовете на МВР на разпит за полицейските протести 09.11 | 15:38

Комисията по вътрешна сигурност иска актуална информация за решението на кабинета да оттегли текстовете за "реформа", които управляващите се опитаха да прокарат

От iNews.bg

Политическото и професионалното ръководства на МВР ще бъдат изслушани във вторник от парламентарната комисия по вътрешна сигурност за протестите на полицаите от изминалата едмица. На въпросите на народните представители се очаква да отговарят вътрешният министър Румяна Бъчварова, заместниците й, както и главният секретар на МВР Георги Костов.

Депутатите ще изискат актуална информация за последните решения на ръководството на МВР да оттегли предложенията за орязване на парите за полицаите и служителите от другите сектори на сигурността. Управляващите се отказаха от намеренията си след серията протести, като най-големият бе в неделя в столицата.

По информация на Бъчварова само за броени дни 500 служители на МВР са подали рапорти за напускане. Основният им мотив бил идеите за "реформа", които управляващите се опитаха да прокарат през заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 година.  По информация на синдикатите, бройт на подадените рапорти за напускане е над 2000.

Служителите от сектор "Сигурност”, към които освен работещите в МВР, влизат военните и ангажираните със съдебната охрана и надзирателите, които са към Министерство на правосъдието, се заканиха да протестират отново в четвъртък, припомня БГНЕС.

Утрешното заседание на Вътрешната комисия на НС се свиква в навечерието на Консултативния съвет по национална сигурност, който президентът Росен Плевнелиев свика след няколкомесечни призиви от страна на опозицията. Насрочването на КСНС при държавния глава стана преди избухването на масовите полицейски бунтове от миналата седмица. Очакванията са, че освен кризата в Близкия изток, безпрецедентния за Европа миграционен натиск и модернизацията на Българската армия, в дискусията в сряда на "Дондуков” 2 голямо внимание да бъде отделено и на напрежението в сектор "Сигурност”.

Водещи

Най-четени