Децата прекарват все повече време в интернет 27.08 | 15:21

Възрастовата граница на потребителите пада до 4-годишните

От Андриян Георгиев

За последните пет години времето, което децата прекарват в Интернет, е нараснало два пъти. Възрастовата граница на потребителите пада до 4-годишните. Заедно с това расте и опасността за тях, агресията и насилието в социалните мрежи.

Данните бяха представени на международна конференция, посветена на тормоза с електронни средства над деца. Организатори на форума са фондация "Мадара България" и "Отворено общество".

75% от децата в Европа и 100% в САЩ имат достъп до интернет. Най-много време там прекарват и тийнейджърите, но 50% от 4-годишните също използват интернет. Най-широк е достъпа вкъщи, което прави децата и най-уязвими на влияния, обяснява Стефания Димитрова, председател на фондация "Мадара" в България, цитирана от БНР.

Димитрова посочи, че все по-голям брой деца използват интернет като канал не само за повишаване на информираността, но и за себеизразяване. Психологическата тъкан на младите хора се оформя вече до голяма степен в интернет. 

Затова са особено опасни примери като този от Шумен, за който сподели педагогическият съветник Румяна Буковалова. Събрали се две групички деца в градския парк и се готвели да се бият. 

Буковалова обясни, че при някои случаи дори се срещат заплахи от насилници.

"В чат пространството, в което повечето бяха 12-годишни, беше се появил един чичко Мераклийчо, така се беше представил. Мен лично много ме притесни фразата: "Ох, на батко гълъбицата, батко ще си я схруска", коментира Румяна Буковалова.    

В такива случаи родителите могат да помогнат само с близост и контакт.

"Между деца и родители трябва да има общуване, да има внимание, да има интерес от страна на родителите", казва Буковалова. 

Експерти алармират, че изградените механизми за защита вече не работят и децата трябва да бъдат учени сами да защитават себе си в Интернет.

Водещи

Най-четени