Децата в ЕС могат да са по-добре защитени в света на цифровите технологии 14.09 | 11:34

Доклад на Брюксел препоръчва конкретни действия за подобряване на ситуацията

От Деляна Петкова

Държавите-членки и бизнесът полагат все повече усилия за изпълнение на препоръките на ЕС от 1998 г. и 2006 г. за защита на юношите, ползващи аудиовизуални и интернет услуги. Това показа поредният доклад на Европейската комисия (ЕК) по темата.

Експертите обаче отбелязват, че предприетите мерки като цяло са недостатъчни и по-конкретно - държавите от общността не реагират адекватно или имат различни подходи при третирането и докладването на незаконно или вредно съдържание

Реакциите при осигуряването на съобразено с възрастта съдържание за деца, при повишаването на сигурността на децата в социалните мрежи и при защитата на подрастващите от вредни видео игри също не са удовлетворителни.

От Комисията посочват за пример начина, по който "горещите линии" проверяват законосъобразността или вредата на съдържанието, за което са получили сигнал, в начина по който проследяват източника на съдържанието и уведомяват компетентните органи. В различните държави процедурата е различна. 

Освен това в общността се използват различни рейтингови системи и технически средства за съобразяване на сайтовете и игрите с възрастта. Докладът показва, че има значителен потенциал за подобряване на защитата на децата в тези области.

По-късно тази година Комисията ще излезе с мащабна инициатива по тези проблеми, за да даде повече възможности и да осигури по-добра защита на децата, които използват нови технологии.

Докладът предлага и няколко конкретни мерки, сред които:

- спрямо вредното и незаконното съдържание популяризиране на "горещите линии" и подобряване на съпътстващите инфраструктури за по-ефективно премахване на незаконното съдържание;

- относно социалните мрежи и личната информация подобряване на информираността за рисковете и начините за тяхното ограничаване;

- за системи за възрастова категоризация и рейтингови системи по-широка употреба на системите за възрастова категоризация за игрите онлайн; разработване на етични кодекси и други начини за подобряване на информираността на търговците на дребно относно възрастовата категоризация, за да се предотврати продажбата на игри, неподходящи за деца под определена възраст).

Водещи

Най-четени