Държавата прави фондация за финансиране на чествания и церемонии 14.08 | 20:07

Президентът разчита и на българите в чужбина да организират чествания и обеща, че държавата ще ги подпомага финансово

От Филипа Тодева

Държавният глава Росен Плевнелиев съобщи, че ще бъде създадена фондация за финансиране на дейности, свързани с българските традиции.

Фондацията се подготовя в Министерството на културата, като според Плевнелиев така ще може много по-гъвкаво да се осигуряват финансиране за достойни дейности като честванията на Шипка, предаде Агенция "Фокус". За организирането на чествания президентът разчита основно и на българите в чужбина.

"Те имат своята организация и ние ще търсим връзката и добрата комуникация между тях, където и да са по света. Включително и по тази линия може да се осигури съвместна дейност и финансиране”, допълни Плевнелиев. И на трето място мероприятие, като честванията на Шипченската епопея, трябва да бъде подкрепено от държавата, която да осигури финансиране, по неговите думи.

Държавният глава съобщи още, че 16 паметника на територията на Габрово и Стара Загора вече имат стопани чрез инициативата "Осинови паметник”.

Той допълни, че патронажът на празненствата категорично ще продължи до края на мандата му. "Това е една изключително важна за България инициатива и всяка година аз ще бъда тук, защото считам, че това е важно и трябва да бъде така. Честванията на Шипка оттук нататък ще бъдат не само под моя патронаж, но ще бъдат национални”, посочи президентът Плевнелиев.

Най-четени