Журналистиката отесняла на Бареков, но не иска да прави партия 10.07 | 16:03

Николай Бареков разказва за създаването на ГЕРБ и сивите кардинали в управлението

От Елица Елефтерова

Николай Бареков признава, че вече му е тясно в журналистиката, но едва ли ще направи решителна крачка към политиката. "Ако изборите са през октомври, моделът в настоящия парламент ще бъде възпроизведен. Само че вместо коалиция БСП–ДПС сигурно ще има коалиция ГЕРБ–ДПС, ГЕРБ–БСП. Ако има избори през следващата година, което е доста по-нормално, бих могъл сериозно да се замисля дали да не участвам. Всички хора искат смяна на модела. А това означава нови партии, с нови идеи и хора", обясни той в интервю за в. "Преса”.

Бареков разказва, че преди 10 години е обсъждал с Бойко Борисов създаването на партия ГЕРБ и е бил първият човек, който му е дал идеята да съживи българската десница за нов политически живот.

Бареков разказа, че е осигурил и много хора на ГЕРБ по места като бившия шеф на корпус "Тактическа авиация" ген. Димитър Цветков, както и хора за структурите в Родопския регион.

Николай Бареков разказва и че е получил предложение от Борисов да стане кмет на Пловдив, но е отказал. През 2009 той е получил ново предложение, този път от Цветелина Бориславова, да стане министър на образованието срещу коалиция за отстраняване на Цветан Цветанов от изпълнителната власт и подкрепата му за председател на НС.

По думите на Бареков Цветан Цветанов на фона на Цветелина Бориславова и кръга "Иво Прокопиев", който е кадрувал мощно в кабинета на Борисов, е бил фигура, която може да донесе баланс.

"В първия списък на кабинета Борисов около 3/4 от министрите бяха номинации на Иво Прокопиев. Пред мен Десислава Танева докладва по телефона, че е викана на разговор от Прокопиев, и той ѝ е казал, че е станала министър в кабинета благодарение на него и ще трябва да му се отчита за всяка своя стъпка. Когато Борисов чу това, каза, че няма друг избор, освен да я смени, защото Прокопиев ще му превземе изцяло кабинета", обяснява Бареков.

Журналистът разказва, че на вечеря в Банкя в дома на Борисов се е обсъждало дали той (Борисов) да поеме премиерския пост, или да се търси друг вариант. Тезата на Цветелина Бориславова е била Борисов да остане лидер на партията и да не се цапа, а премиер да бъде Кристалина Георгиева.

По думите на Бареков "в момента има четири токсични партии и всички те са в парламента. Която, с която да се докосне, става още по-лошо. Който външен фактор се докосне с някоя от 4-те партии, потъва заедно с тях". Относно провала на ГЕРБ журналистът посочва на първо място сериозния провал в социално-икономическата сфера.

Той обяснява, че Симеон Дянков и Трайчо Трайков са били от кръга "Прокопиев" и са привлечени във властта от Кристалина Георгиева. "Не подценявайте ролята на Кристалина Георгиева. Тя е слаб политик, но е сериозен сив кардинал на ходовете на Борисов.

Сив кардинал по думите на Бареков е и Цветанов, който върши цялата мръсна работа в партията.

Изпълнителният директор на TV7 разказва също, че ако участва в някакъв проект, той трябва да бъде ориентиран към хората, към регионите и ще бъде центристки и едва ли ще е партия.

Водещи

Най-четени