Задържаха 62 литра екстази на аерогара "София" 12.03 | 13:09

Наркотичното вещество е задържано при опит да бъде изнесено с камион за Германия

От Андриян Георгиев

62 литра наркотици GBL (или т.нар. "течно екстази”) са били задържани от митничари на аерогара "София", съобщават от Агенция "Митници".

Операцията по задържането била започнала на 7 март 2012 г., след като митничарите задържали 10 пратки с тегло 5,5 литра наркотично вещество GBL. Наркотичното вещество е задържано при опит да бъде изнесено с камион за Германия.

Митничарите установили, че пратките се поръчвали по интернет от сайт, базиран в България, собственост на фирма, която търгува с почистващи препарати. Веществата са рекламирани като почистващи вещества в сайта, който е изцяло насочен към немско- и английскоговорящи клиенти.

След като е образувано досъдебно производство и случая е докладван на Софийска градска прокуратура, митническите разузнавачи са започнали наблюдение на собственика на фирмата и няколко адреса.

На 9 март 2012 г. собственикът на фирмата е задържан при предаването на 3 други пратки за износ в експресна куриерска компания. Предприети са действия по претърсване на две помещения, собственост на фирмата, продаваща наркотични вещества чрез интернет и на единия адрес в апартамент в София е установено наличие на домашен тип лаборатория за бутилиране и пакетиране на течната дрога. В помещението са открити 55 литра GBL, празни пластмасови бутилки, етикети и компютър с кореспонденция, обвързващи лицето пряко с дейността по производство и международен трафик на наркотични вещества, твърдят от Агенция "Митници". 

По предварителна информация този канал бил работил близо 8 месеца, а от задържаните от митническите служители при тази операция общо 62 литра са щели да бъдат произведени близо един милион дози GBL. Операцията е проведена съвместно от Германската криминална митническа служба (ZKA) както и DEA – България.

От Агенция "Митници" твърдят, че това бил третият международен канал за трафик на наркотици, разбит от при Аерогара "София" само за последния месец.  

Напомняме, че всичко горепосочено е само и единствено твърдения на митниците, т.е. тяхната истинност не е гарантирана.  

Водещи

Най-четени