Започна демонтирането на спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" 22.06 | 18:34

Първи и Втори блок на атомната централа бяха спрени през 2002 г.

От Кремена Бедерева

Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) започна първата операция по демонтиране на оборудване от втори нерадиоактивен контур на спрените в края на 2002 година Първи и Втори блок на атомната централа, съобщиха от пресцентъра на предприятието.

Специализирано поделение "Извеждане от експлоатация - Козлодуй" на ДП "РАО" е получило разпореждане на 20 юни да започна дейности по утвърдена процедура за демонтиране на ресивери на първи турбогенератор, уточняват от предприятието.

В първите два дни са били извършени подготвителните дейности, като премахване на изолационната вата и укрепване на съоръженията за безопасна работа.

Днес успешно е била демонтирана първата 5-тонна част от ресивера на турбогенератора, се посочва в съобщението. Целият процес по демонтирането на ресивера на първи турбогенератор се очаква да приключи до края на юни.

След проведен радиологичен контрол снетото оборудване ще бъде транспортирано извън машинната зала  до площадка на ДП РАО за временно съхранение, която се намира на територията на АЕЦ "Козлодуй”.

През 2011 г. специализираното поделение "Извеждане от експлоатация – Козлодуй”  на ДП РАО работи по общо пет типови програми за демонтаж на оборудване от първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй”. Всяка от тях трябва да се представя за одобрение от АЯР, след което се разработват вътрешни процедури за демонтаж на всеки възел от оборудването на  системата.

През настоящата година се очаква да бъдат реализирани програмите за демонтаж на маслени системи на турбогенератора, възбудител на генератор на турбината, генератор и електродвигатели на циркулационни помпи, посочват още от ДП РАО .

iNews припомня, че на 19 декември 2002 г. правителството на Симеон Сакскобургготски взе решение І и ІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат изключени до 31 декември в нормална технологична последователност

Решението за окончателното спиране на двата блока е в изпълнение на ратифицираното от 37-ото Народно събрание кредитно споразумение за модернизация на 1000-мегаватовите V и VІ блок на централата. В него се посочваше, че до 31 декември 2002 г. страната е задължена да започне процеса на извеждане от експлоатация на 1 и 2 блок.

Първи блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от националната енергийна система в 21 часа и 15 минути на 31 декември със спирането на първи турбогенератор. Малко по-рано, в 20 часа и 15 минути, спира втори турбогенератор на Първи блок. В първите часове на 31 декември бе спрян и 440 мегаватовият Втори блок на атомната централа.

Според техническия проект спирането на блоковете и подготовката за безопасното съхраняване на радиоактивните обекти ще продължи пет години. Между 83 и 86 млн. долара ще струва извеждането на ядрените реактори през първите 5 г. по данни на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси. По оценка на МААЕ и ЕК общата сума за извеждането на двата блока е 700 млн. долара.


Водещи

Най-четени