Затвор до 3 г. грози баща, спрял сина си от училище 01.06 | 20:30

Отказът от държавното училище идва след системно насилие над детето от съученици

От Елена Коцева

В последните няколко месеца набират сила протестите срещу проектозакона за детето, който се предлага от Министерството на труда и социалната политика. Тръгнали от групи в Faceebok родители и граждани се организират и в други сдружения като Гражданска инициатива за семейството.

Едни от аргументите на родители и родителски организации, които скочиха срещу духа и клаузите в закона, е огромната власт, която се предоставя на държавата, социалните служби и работещите в тях.

От друга страна драстично са орязани правата и отговорностите на родителите, а стабилността на семейството се оказва уязвима. Като сериозна опасност, противниците на закона изтъкват възможността чрез анонимен донос да се разследва случай на поставено в риск дете.

Новият закон все още не е влязъл за обсъждане в Народното събрание, а вече може да се постави под въпрос как той ще функционира, ако бъде приет.

Тъй като има и настоящи казуси – за своя разказа на iNews Явор Костов, един от противниците на новия закон, но със сигурност с основание и вече натрупан горчив опит.

Става въпрос за четиримесечен конфликт със социалните служби в град Видин, където живее със семейството си Явор Костов.

През месец февруари след като нееднократно неговият син се е оплаквал от насилие в училище, Явор Костов решава да прекрати посещенията му в държавното училище. Поводът е поредният случай на побой, който се случва почти в присъствието му – бащата е в училищния двор, а синът му излиза насинен.

Явор Костов няколко пъти вече е говорил с класния ръководител, а и насилниците са известни в основното училище в града. Тъй като мерки не са взети, през февруари Явор Костов решава, че е по-добре да спести стреса на детето си и че влизането в клас за него е повече вредно, отколкото полезно.

Не, това не означава, че няма да получи образование – Явор Костов е решен да даде образование на детето си – под формата на домашно или дистанционно по международна програма.

В момента, в който детето е спряно от училище, се намесват и социалните служби във Видин, като настояват детето да се върне в класната стая, а настояват и за среща на 13-годишния син насаме със социалния работник.

След като Явор Костов отказва да позволи това, социалните работници искат да влязат в семейното жилище, за да огледат условията, в които живее детето. Явор Костов се противопоставя и на това, като настоява на правото си на неприкосновеност на жилището и семейния живот.

Явор Костов се пита защо до този момент социалните нито веднъж не са се интересували от условията, които предоставя в семейството си и защо се поставя въпрос чак в този момент – когато той прави стъпка да предпази сина си от системното насилие. Също така от февруари месец насам никой от училището във Видин не е правил опит да се свърже с някой от семейството.

След двумесечна пауза казусът обаче стига и до прокуратурата, тъй като през април отдел "Закрила на детето” е завел преписка за извършено престъпление по чл. 182 от НК – срещу родител оставил детето си без надзор и грижи, от което са последвали тежки последици за детето.

Вместо да се придържа към правомощията си по Закона за закрила на детето, по който производството е изцяло административно, ОЗД-Видин цели да повдигне наказателно преследване срещу Костов въпреки пълното отсъствие на данни за извършено престъпление от него.

Костов е призован на 28 май като "свидетел” по полицейската проверка. Според призовката той трябвало да води в полицията и сина си, за когото няма призовка. По време на разпита единият от разпитващите двама полицейски служители обяснява, че по чл. 182 от НК Явор Костов щял да изтърпи наказание лишаване от свобода до три години и обществено порицание, с което на практика го третира като извършител.

По-късно в същия ден адвокатът на семейство Костови прави опит да се запознае с преписката, за да организира защитата на доверителя си, но служителите на МВР-РУП Видин отказват да дадат информация, както и да предоставят самата преписка, нарушавайки конституционното му право на защита.

Ето и какво допълни Явор Костов:

Какво в момента прави синът ви – иска ли да се върне в училище?

- Синът ми се обучава вкъщи, като от следващата учебна година ще се обучава по една много добра програма за домашно образование. Той се чувства прекрасно.

Смятате ли, че детето ви ще се справи с дистанционна форма или частно обучение?

- Няма ли да загуби социалната си среда по този начин? Ще се справи с дистанионната форма на обучение. Социалната среда, в която е сега, е в пъти за предпочитане пред тази на "социализирището" държавно училище.

Детето ви в риск ли е?

- В риск беше, когато посещаваше училище.

Как се обучават другите ви деца?

- Дъщеря ми е в 10 клас и е на самостоятелна форма на обучение. Когато посещаваше училище имаше повече трудности.

Явор Костов е поет, автор, музикант и пастор на малка протестантска църква във Видин. Затова и му задаваме следващия въпрос:

Смятате ли, че преписката и отношението на социалните служби към вас и семейството ви се дължат на това, че сте пастор в протестантска църква?

- Не мога да твърдя това, но мога да видя, че в близко бъдеще дори при сега действащото законодателство, в името на най-добрия интерес на детето ще сме свидетели на терор над инакомислещите хора.

Знаете ли за други случаи, подобни на вашия, в града или с ваши близки?

- Не зная за подобни случаи. Почти съм сигурен, че няма.

Водещи