И АБВ се регистрираха за евровота 08.04 | 12:30

Румен Петков и лидерите на коалиционните партньори внесоха подписите в ЦИК

От iNews.bg

АБВ (Алтернатива за Българско Възраждане) подаде документи в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Румен Петков, представител на инициативния комитет на Национална гражданска инициатива АБВ и лидерите на коалиционните партньори - политическо движение "Социалдемократи", политическа партия "Обединена социалдемокрация", Българска партия "Либерали" и "Обединен блок на труда" - български лейбъристи, заедно внесоха 5201 подписа за регистрация на коалиция АБВ.

Всички събрани подписи към момента надхвърлят 25 000.

В състава на листата на АБВ са включени силни личности и професионалисти, които имат експертния потенциал и мотивацията да защитават България в Европа. Голяма част от хората не са се занимавали с политика до момента, а 1/3 от тях са представители на академичните среди.

Повече от половината са на възраст до 35 години, но със завиден опит опит в своята сфера.  

Водач на листата е Ивайло Калфин, най-добрият български евродепутат, бил е заместник министър-председател и министър на външните работи на Р България (2005-2009).

На второ място е генералът от резерва Михо Михов, военен, командващ Военновъздушните сили и началник на Генералния щаб на Българската армия (1992-2002).

На трето място е Константин Проданов, финансист и икономист, работил в най-реномираните международни инвестиционни банки в Япония.

В листата след това се нареждат икономистът Нина Найденова, кметът на Перник Росица Янакиева, доктор Драгош Методиев - специалист по гръдна и коремна хирургия, Ивета Станкова-Пенкова - общински съветник в град Монтана, Минко Ангелов - инженер, Николай Томов - мениджър от туристическия бизнес и Цветан Антов - треньор и президент на баскетболен клуб, съобщават от АБВ.

Силни кандидатури също са и тези на представителите на академичната общност като проф. Андрей Андреев, професор по обща, висша и приложна геодезия в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски”; доц. Миглена Темелкова, преподавател във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър"; доц. Георги Вълчев, историк и културолог, преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски” във Философски факултет и доц. Апостол Апостолов, еколог и преподавател в университет "Проф.д-р Асен Златаров”, Бургас.

Най-четени