Искат "Информационно обслужване" вън от конкурса за броене 21.03 | 11:50

Това предложиха от Синята коалиция след среща с Райков

От Ивелина Георгиева

"Информационно обслужване" да остане извън конкурса за броене. Това предложиха от Синята коалиция след среща с премиера Марин Райков по повод консултациите, които провежда служебният министър-председател за участниците в Изборния борд.

По думите на Иван Костов работата на "Информационно обслужване" може да се извършва от НСИ.

Причината, поради която тъмно сините искат промяната е, че достатъчно е компрометирано. Иван Костов предложи още софтуерът на броенето на бюлетините да се качи на страницата на ЦИК за по-голяма прозрачност.

Също така протоколите да се качат в режим онлайн, предлага Синята коалиция.

Те предложили на премиера конкретни мерки за противодействието на купуването на гласове. Според тях районните дирекции на МВР трябва да проведат срещи с всички партии и представителите в РИК-овете и да се уточнят за действията, които ще предприемат.

Мартин Димитров определи срещата със служебния премиер като много ползотворна. Той допълни, че за тях е най-важна подкрепата за малкия и средния бизнес, като разплащанията, възстановяването на ДДС и др.

Синята коалиция предложи и промени в работата на европейските фондове, така че да се осигури допълнителна заетост. Димитров подчерта, че е възмутен от реакцията на КЗК относно искането на премиера да бъдат обявени монополистите и картелите.

"Беше казано, че не е тяхна работа. Ако не е тяхна, тогава на кого е", попита Димитров.

Необходимо е комисията да си влезе в ролята - ако не - всички да си подават оставките, каза Мартин Димитров. Марин Райков отговори, че ще настоява категорично да получи отговор от КЗК по тези въпроси и няма да се откаже.

По темата за еврофондовете Райков поясни, че има амбицията да направи задълбочен анализ. Според него е много важно да има мултиплициращ ефект по тези проекти.

Райков подчерта, че бюджетът е направен по-консервативно и служебният кабинет се съобразява с това. Той отново заяви, че кабинетът търси резерви и има известни шансове някои резерви да бъдат насочени към най-бедните.

Служебният премиер този път се обърна към индустриалците в България с призив за солидарност към най-бедната част на обществото. "Крайно време е да се обърнем към една ценност, която е ключова за една демократична държава и това е солидарността", подчерта Райков.

Служебният премиер заяви, че много би искал българските индустриалци и хората, които имат възможности, да помислят по какъв начин могат да проявят своята солидарност за най-нуждаещите се техни съграждани. Това, според него, е най-добрият начин българският индустриален капитал да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да се легитимира като социлно-отговорен.

Премиерът подчерта, че има различни форми, по които това да се направи и той е готов да ги обсъди с бизнеса. Райков мисли за форма на консултации с индустриалния сектор.

Водещи

Най-четени