Край на безпричинните проверки на автомобили по пътя 27.05 | 19:16

пътните полицаи ще спират автомобилите, само когато някой извършва нарушение

От Кремена Бедерева

Ще ограничим максимално безпричинното спиране на автомобили. Това обеща началникът на отдел "Пътна полиция” - СДВР Богдан Милчев.

Спират автомобилите, само когато някой извършва нарушение

Милчев заяви, че пътните полицаи ще спират автомобилите, само когато някой извършва нарушение. "Ще наблегнем на специализирани полицейски операции. Подготвям няколко такива. До няколко седмици ще стартира първата такава операция”, каза Милчев.

По думите му - има около 1500 водачи, които трябва да бъдат намерени и да им се отнемат шофьорските книжки. Няколко хиляди водачи са с присъди и с лишаване от правоуправление.

Пътните полицаи ще могат да извършват проверка и на водачите със съмнително поведение. По думите на Милчев - съмнително поведение означава например пътници с качулки, съмнително облекло, или когато на полицаите им направи впечатление, че един и същи автомобил преминава през едно и също място по едно и също време.

По-голяма активност ще има пътният полицай при подпомагане на движението. Там, където той не може да се справи с регулиране на светофарите, ще слиза долу на пътя и ще подпомага движението. Милчев каза, че при първия ден, когато е приложена тази практика, се е оказало, че има полицаи, които не могат добре да регулират движението.

КАТ ще наблегне повече на видеоконтрола

Видеоконтролът е един от начините, по който може да се прекрати безпричинното спиране на автомобили. С мобилните камери ще се улавят нарушителите, полицаите няма да имат този досег до гражданите и така ще се прекратят корупционните практики - каза той.

25 472 броя преписки от видеоконтрола за нарушения на пътя са обработени от началото на годината. Съставени са само 2002 броя акта. Има още 960 броя електронни фишове.

Това прави под 10 % успеваемост, каза Богдан Милчев, цитиран от агенция "Фокус". По думите на Милчев - след като е направен анализ на група "Видеоконтрол”, е изискана справка за това - колко обработени преписки има от началото на годината - 25 472 броя нарушения. "Поставям си задачата, че до една година ще стигнем до 60 % успеваемост”, заяви Милчев.

"Бъдещето е да хващаме нарушителите с камера. Има кадър, трябва да има и акт”, каза още Милчев. "Надявам се всички ние да покажем добрите практики и да покажем добрата страна на пътния полицай”, добави той.

През месец май със системата за видеонаблюдение са заснети 83 броя нарушения, като 80-90 % от тях са през последните дни.

Регулират дейността на служителите на KAT

Ще се въведат допълнителни показатели за регулиране на дейността на служителите на KAT.

По думите на Милчев един от тези показатели ще бъде броят пътнотранспортни произшествия, които са настъпили в района, който дадения служител контролира. Друг показател е недопускането на нарушения.

Ще бъде създадена контролно-методическа група, която ще обикаля и ще наблюдава дали полицаите не допускат нарушения.

Ще се прави анализ на задръстванията. Вече е направен анализ, че има увеличение на ПТП в района на "Люлин” и на това място вече има повече полицаи, обясни Милчев.

Според него диалогът между пътните полицаи и обществото трябва да бъде много силен. По думите на Милчев корупция много трудно се доказва. Ако се стигне до анализ, че даден полицай има корупционно поведение, той ще бъде изваден от средата и преместен на друго място. Дейността на полицаите ще бъде постоянно проверявана.

"Надявам се, че ще спрем да иронизираме нашето желание за промяна”, каза Милчев. Той подчерта, че чака сигнали за корупционни практики от всички граждани и обеща, че всеки един сигнал ще бъде обработен.

 

Водещи

Най-четени