Липсата на грижа за психично болните води до тежки инциденти 11.01 | 10:59

Това коментира директорът на Държавната психиатрична болница д-р Цветислава Гълъбова

От Ивелина Георгиева

Поради липса на грижи за психично болните се стига до такива тежки инциденти. Това коментира директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветислава Гълъбова в интервю за БНР по повод петорното убийство, разиграло се тази нощ в столичния квартал "Гоце Делчев".

По думите й пациентите се лекуват с медикаменти на световно ниво, които са напълно достъпни, защото се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но останалата част от грижите на практика липсва.

Психично болните взимат лекарствата, но през деня са свободни да правят каквото си поискат, подчерта д-р Гълъбова. Основният проблем е, че грижата за тези хора е оставена на семействата, а психичната болест е много тежка и едно семейство не може да се справи само.

"Още повече, че в България заради нашата народопсихология семейството се чувства длъжно да скрие такова нещо", посочи директорът на психиатричната болница. Според Гълъбова трябва да се въведат програми, които да се занимават с психично болните през свободното им време и да ги ангажират с полагането на някакъв вид труд.

"Неслучайно по света се инвестират сериозни суми за тези програми, защото се знае, че с тежестта на психичната болест семейството няма как да се справи само", допълни тя.

В цял свят има създадени програми за психично болни, които функционират в дневни центрове. Според Гълъбова такива дневни центрове трябва да има във всяка община, защото трябва да са разположени в близост до дома на пациента.

Подобни програми не са направени в България, защото се изискват много средства за осъществяването им.

Гълъбова подчерта, че липсват реформи за психично-здравната помощ в България и въпреки опитите на лекарите в областта да поставят въпроса пред управляващите те срещат само откази.

"Ще продължим да поставяме този въпрос и това, че получаваме отказ няма да ни откаже от идеята да се преборим", категорична бе д-р Гълъбова.

Тя посочи, че психиатричната реформа няма да се случи изведнъж, а ще отнеме между 5 и 10 години.

Водещи

Най-четени