Любомир Павлов и Огнян Донев с обвинения за пране на пари* 12.06 | 11:53

"Обвинението е смехотворно", каза съсобственикът на медийна група "България", на излизане от НСлС

От Кремена Бедерева

Повдигнато е обвинение срещу съсобствениците на медийна група "България” Любомир Павлов и Огнян Донев за пране на пари, предаде Агенция "Фокус”. Любомир Павлов е обвинен също така за данъчни престъпления и документни измами. Това каза говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. 

Любомир Павлов беше в Националната следствена служба (НСлС) и след това пред журналисти каза, че му е повдигнато му е обвинение за пране на пари, вследствие от документна измама. Гаранцията е 50 000 лева.

Любомир Павлов заяви, че ще обжалва. "Обвинението е смехотворно", бе коментарът му на излизане от следствието. Павлов каза също така, че сезират институциите за набеждаване.

"Инвестицията, която е направена, не е особено ефективна. Може би, 1 милион са малко пари и обвинението е смехотворно. Нещата тръгнаха от подписа на Грозев и не ни дадоха експертизата", каза Любомир Павлов.

"Информацията, която получих, е че подписите са негови. Смятаме да сезираме Прокуратурата за набеждение. Има две тройни експертизи и една частна експертиза, която ще публикуваме", каза Любомир Павлов.

Смехотворно е обвинението, защото от една страна се твърди, че подписите са негови, от друга, че не са. За съжаление, това, което ме предупредиха преди срещата в Брюксел беше, че ако подадем жалба, това ще се случи. Това, което се твърди е, че парите са "изпрани" чрез покупката на вестниците. Потвърди се името на прокурор Момчил Георгиев, който е утвърдил мярката. Пак казвам – ако е направена инвестиция от 1 милион лева или евро, то тя е доста неефективна. Ще сезираме институциите за набеждение, повтори Любомир Павлов.

След като се установи, че подписите в протоколите са на Христо Грозев, той сега се чувства измамен от това, което е отразено в Търговския регистър, каза адвокат Дара Пенкова, която ще защитава Павлов.

По въпроса за записа съм сезирал главния прокурор, министър-председателя, министъра на вътрешните работи и ДАНС – дали столичен вестник търгува с влияние, те ще преценят, каза Павлов по повод публикуваната стенограма от запис на телефонен разговор във в. "Преса”.

По-рано в НСлС беше и Огнян Донев, другият съсобственик на медийната група, който обаче не коментира нищо пред журналисти.

Същевременно пък стана ясно, че Карл фон Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев ще дадат извънредна пресконференция повод повдигнатите по техен сигнал обвинения срещу Любомир Павлов и Огнян Донев.

Пресконференцията ще започне в 14.30 часа в пресклуба на БТА. Сигналът е подаден през май миналата година първо в парламентарната комисия за контрол на ДАНС, а след това и до прокуратурата.

iNews припомня, че съсобствениците на медийна група "България” Любомир Павлов и Огнян Донев бяха призовани в НСлС във връзка с разследването срещу тях. То е приключило преди седмица с мнение на наблюдаващия прокурор да им бъдат повдигнати обвинения за пране на пари и данъчни престъпления.

Двамата получиха призовки да се явят в Националното следствие. До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург.

Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд” и "24 часа” Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Междувременно от ДСБ поискаха премиерът Бойко Борисов да вземе отношение по изнесените в медиите записи от разговори на собственика на "Медийна група България" Любомир Павлов. 

"Тъмносините" поискаха още главният прокурор и инспекторатът към Министерството на правосъдието да започнат незабавна проверка защо се бави наказателното производство срещу Павлов и Огнян Донев.

Тези искания направи заместник-председателят на партията Радан Кънев.

_______________________________

*Информацията е актуализирана към 12:50 часа. 

Водещи

Най-четени