МОСВ алармира: Очаква се ново повишение на реките и язовирите 26.10 | 15:34

Вижте къде от министерството очертаха критичните точки

От Теодора Кокаланова

По данни и прогнози на НИМХ през тази нощ валежите ще започнат да спират. Утре над по-голямата част от страната не се очакват превалявания, с изключение на Източните райони, където в понеделник след обяд отново ще завали.

Очакваните количества ще са до 5 л/кв.м., съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре ще продължи повишението на водните нива в цялата страна, по-съществено при реките в Южна България. 

Критични нива могат да бъдат достигнати в Черноморския водосбор – в басейните на реките Средецка, Факийска, Изворска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека и Резовска, както и в Източнобеломорския водосбор – в басейните на реките Тунджа - в долното течение, Марица в участъка след гр. Първомай и Арда.  

Във вторник и сряда само на отделни места в Източна България ще превали слаб дъжд с очаквани количества между 5 и 10 л/кв.м. Във вторник, 28 октомври, ще започне и плавното понижение на речните нива в страната. Оперативното звено на МОСВ продължава да е активирано и в готовност при вероятни извънредни ситуации.

Пороите в Бургаско вече взеха една жертва - 38-годишна жена се удави. 

Водещи