Медийният шум около Багата продължава... 21.04 | 18:01

БДВО реагира на шеговитото писмо на PR-а на "Пирогов"

От Диана Цветкова

Ден, след като PR-ът на "Пирогов" изпрати иронично писмо, в отговор на интервюто с Благой Иванов – Багата във в. "Всеки ден", за което бе категоричен, че е измислено, Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) отвърна със свой отговор, осъждайки поведението му.

В писмо, озаглавено "Майтап бе, Уили", от БДВО заявяват, че с действията си пресаташето на "Пирогов" Стоян Узунов "поставя в несериозна ситуация цялата PR професия".

"Ние, представители на ПР бранша в страната, категорично заявяваме, че смятаме действията на г-н Узунов за неуместни. Проблемът става още по-значим и заради факта, че в случая става въпрос за живота и здравето на човек – както докторите, колеги на г-н Узунов биха могли да потвърдят, шега с тези неща не бива", пише в позицията на БДВО.

От там подчертават, че истината и прозрачността в ПР професията са толкова важни, колкото в журналистиката и уверяват, че "прозрачността, етиката, отговорността пред закона и обществото, са сред основните правила в ПР професията".

"Призоваваме всеки ПР специалист, който по някаква причина е решил да извърши ритуално професионално самоубийство, да го направи самостоятелно, далеч от другите, и без да се осмелява да нарушава правото на гражданите да получават пълна, точна и навременна информация", завършва писмото на БДВО.

Председателят на Управителния съвет на дружеството Александър Христов коментира пред iNews, че реакцията им е заради стилистиката на писмото на Стоян Узунов, която била неприемлива за институция като "Пирогов".

"Има хиляди начини да се реагира по-твърдо и по достатъчно адекватен и професионален начин на неверни неща, които се пишат. Ние излязохме с тази позиция, защото това е дискредитиращо по отношение на PR професията въобще", каза той.

Оставяйки настрана темата за "редните и нередните" от PR гледна точка жанрове, към момента няма официална позиция относно "интервюто" с Благой Иванов нито от Съюза на българските журналисти (СБЖ), нито от Националния съвет за журналистическа етика.

И в двете организации има комисии по журналистическа етика, които се произнасят, когато става дума за обвинения, че даден журналистически материал не отговаря на истината и по спорове около Етичния кодекс на българските медии. Това, естествено става след подаване на жалба от засегнатата страна, но не са изключени и случаи, в които органите се самосезират.

Дали обаче са безсилни да реагират по отношение на медии, които не са подписали Етичния кодекс?

"Много издания се изхитриха и не подписаха кодекса, но ние третираме еднакво всички", обяснява Петя Миронова, председател на Комисията по журналистическа етика на СБЖ и зам.-председател на Националната комисия по етика в печатните медии.

Тя споделя, че не са рядкост случаите, в които определени жълти вестници просто не отговарят, когато комисията ги търси заради подаден сигнал. А последствията от некоректни или неверни материали са ясни – страда имиджа на всички.

"Това е вредата и затова си позволихме да ги третираме еднакво, защото те дискриминират цялата гилдия", допълва Миронова. Тя прави уточнението, че не взима страна по конкретния казус с Багата, а становище може да има само след свикване на комисията.

Вчера (20 април) в-к "Всеки ден" публикува интервю с Благой Иванов - Багата, който все още е в Централната реанимация на "Пирогов", след като преди два месеца бе наръган в областта на сърцето.

Впоследствие обаче PR-ът на лечебното заведение Стоян Узунов заяви, че такова интервю изобщо не е взимано, изпращайки писмо до медиите, в шеговит тон.

Специалистите от централна реанимация отвикват Благой Иванов - Багата от изкуствената вентилация и изкуственото поддържане на бъбречната функция. Това съобщи днес (21 април) сутринта проф. Милан Миланов.

Водещи