Миньорите: Саботират ни! 05.03 | 10:15

Оплакаха се, че затварят входа за София заради отвличането от сутринта

От Ивелина Георгиева

Над 200 миньори, енергетици и железничари излязоха на протест на площад "Княз Александър Батенберг" София. Намеренията им са да се отправят към сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), където ще поставят своите искания.

Част от притесненията на стачниците са свързани с вариантите за изключване на ТЕЦ-овете "Бобовдол" и "Брикел" заради свитото вътрешно потребление на електроенергия и намаления износ.

Протестиращите заявиха, че не вярват на ДКЕВР, че няма да променят квотите в енергийния микс. Те са готови, ако се налага да протестират и цял ден, тъй като определиха като саботаж това, че е било блокирано движението на входа на столицата заради отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо.

Заради затварянето на пътните артерии протестиращите от "Бобовдол" и "Брикел" не могат да се присъединят към протеста.

В момента стачниците, които са в центъра ги изчакват, за да могат да отидат заедно пред ДКЕВР.

Миньорите скандират: "Искаме работа" и държат плакати с искания за отпадане на такса "пренос". Протестиращите са формулирали своите искания в декларация, която ще внесат в ДКЕВР и в МИЕТ.

В документа миньорите настояват водещи принципи при вземането на решения за цената на електроенергията да бъдат максимална прозрачност и контрол, реално участие на работодателски, синдикални и граждански организации, потребителят на ел.-енергия да заплаща цената, отразяваща разходите за нейното производство, пренос и разпределение, да се създаде държавен национален фонд "Зелена енергия", чиято основна роля да е да намали дела на зелената добавка в цената за потребителя.

Сред исканията са намаляване на таксата за пренос за износ на електричество от сегашните 17.52 евро на мегаватчас до ниво, гарантиращо конкурентоспособност. като държавата намери механизъм за компенсация на НЕК.

Те настояват още държавата да поеме дълговете по заемите, взети от НЕК основно за инвестициите в АЕЦ "Белене" и ВЕЦ "Цанков камък". Според стачниците ДКЕВР трябва да извършва задължително ежегоден регулаторен одит на енергийните дружества.

Водещи

Най-четени