Моника Йосифова иска прокуратурата да я провери за "Хохегер" 18.03 | 16:31

ГЕРБ продължавали да разпространяват лъжи

От Диана Цветкова

Половинката на лидера на БСП Сергей Станишев Моника Йосифова поиска прокуратурата да я провери по случая "Хохегер".

Тя настоя за това с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, като твърди, че от ГЕРБ тиражират лъжливи и спекулативни твърдения, накърняващи репутацията ѝ.

Скандалът "Хохегер" избухна в началото на миналата година, когато управляващите обвиниха правителството на Станишев, че е облагодетелствало Моника Йосифова чрез сключване на договор с австрийския лобист Петер Хохегер. По договор за кампания за утвърждаване на положителния имидж на България в ЕС са му изплатени 1,5 млн. Евро, като от ГЕРБ твърдят, че част от средствата са се върнали в PR агенцията на Йосифова.

Сега половинката на Сергей Станишев изтъква, че специално създадената по случая комисия в Народното събрание, която трябваше да изясни случая, е създадена с политически замисъл, действала е тенденциозно и за 7 месеца не е изискала, нито разгледала определена документация.

"Докато моята дейност като подизпълнител беше детайлно обсъждана, обследвана и проверявана, дейността на другите подизпълнители по договорите с д–р Хохегер - тази на г-жа Юлиана Николова, както и дейността на представителите на д-р Хохегер в България - г-жа Росица Велкова и г-н Ивайло Георгиев (за които стана ясно, че са работили за времето на изпълнението на горецитираните договори, така и към момента за ПП ГЕРБ), бе необяснимо пренебрегната и неизяснена от Комисията", изтъква Моника Йосифова в писмото си.

Тя изтъква и че парламентарната комисия възложи на НАП проверка по договорите и фактурите на фирмата ѝ, което смята за незаконно.

Тя припомня, че в крайна сметка комисията е излязла с доклад, в който няма обвинения, "вече бивши министри от подалото оставка правителство на г-н Борисов и депутати от ПП ГЕРБ, продължават да отправят публично тенденциозни и неоснователни изявления, които злепоставят доброто ми име в обществото".

В писмото Моника Йосифова иска от главния прокурор проверка, която да изясни дали тя е извършила нарушение на закона, както и дали възлагането на проверка на НАП не е превишаване на правомощия.

Водещи

Най-четени