НС: Енергийния министър да преговоря с Украйна за оборудването за АЕЦ „Белене“ 06.07 | 14:30

Решението беше прието със 155 гласа „за“ и 57 „против“

От iNews.bg

Парламентът възложи на  министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна  или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

Решението беше прието със 155 гласа "за" и 57 "против".

Депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и "Има такъв народ"  подкрепиха решението. "Против" гласуваха от "Възраждане" и "БСП за България".

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. Предвижда се преговорите да се проведат  в 60-дневен срок от влизането в сила на решението.  Министърът на енергетиката следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

С днешното решение на Народното събрание се  отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г.  за възобновяване на действията по търсенето на възможности за  изграждане на АЕЦ "Белене” съвместно със стратегически инвеститор,  на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене” в отделно проектно дружество.

Водещи