НС почти готово " да отвори" врати за новия парламентарен сезон 24.10 | 21:20

Зам. - шефовете на Народното събрание ясни - само реформаторите решават в последния момент

От iNews.bg

Политическите сили продължават " да коват" бъдещото управление на страната,  но почти успяха да  "наредят" и вида на парламента.

Вече е известно, че зам. - шефът на ГЕРБ и бивш председател на НС Цецка Цачева ще  "ръководи парада" в парламента. 

Като председател тя ще има трима постоянни и петима ротационни заместници, пише в. "24 часа".  Зам. - шеф на НС от ГЕРБ ще бъде или бившият здравен министър Десислава Атанасова и  Менда Стоянова, която е част от преговорното дамско трио за съставяне на правителство. 

БСП ще номинира Янаки Стоилов за заместник на Цачева. Решението за това ще бъде взето  на пленума на Столетницата тази неделя. 

Реформаторският блок "се двоуми" за своята номинация, като окончателното решение ще бъде взето ден преди депутатите да се закълнат в НС на 27 октомври. 

Номинацията им ще е съобразена с деликатния баланс за лидерството на групата, около което вече витае напрежение. Вариантите в блока са да имат 1 председател или двама или трима съпредседатели. "Всичко е навързано. Ако Кунева и Лукарски станат министри, Радан Кънев, който твърдо остава депутат, ще е единственият шеф на групата, а някой от СДС или ДБГ ще получи зам.-  председателската позиция на парламента", обясни човек отвътре. 

Патриотичният фронт ще избере за зам. - шеф лидерът на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов, като има и втори вариант -  съпартиецът на войводата  проф. д-р Милен Михов.

"Атака" вероятно ще прати на трибуната Десислав Чуколов. В АБВ спрягат за поста две имена - Борислав Борисов или Росица Янакиева, но решението ще бъде взето от парламентарната група в понеделник.

Шефовете на парламентарни групи също вече ясни.  Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще оглавява тази на ГЕРБ.  

Лидерът на ДСБ Радан Кънев ще е вероятният председател на групата на реформаторите, но има вероятност той да дели поста с още един или  двама свои колеги. 

Шеф на групата на Патриотичния фронт ще е Валери Симеонов, гласяла договорка в коалицията. Предводител на "Атака” и в НС ще е Волен Сидеров. Очаква се групата на АБВ да оглави Ивайло Калфин.

За момента не са ясни шефовете на комисии, но от лагера на Борисов обещаха всички политически сили да има председателски пост. 

Засега НС ще стартира с две временни комисии - правна и бюджет и финанси. Първата се създава в началото на всеки мандат, за да изработи правилника за работа на депутатите.

Втората е заради казуса с КТБ АД 

Водещи

Най-четени