Над 2000 първокласници не са записани за учебната година 30.08 | 16:40

Искат строги санкции за родителите, които не пускат децата си на училище

От Ивелина Георгиева

По официални данни от юли първокласниците през новата учебна година ще бъдат около 61 хиляди. Това посочи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Според данните от министерството има повече родени деца, които трябва да бъдат в първи клас през тази година, но не са записани в училищата. Броят на незаписаните деца за първи клас надхвърля 2 000, уточни образователният министър.

"Ако няма строгост на закона, ние не можем да принудим родителите да записват децата си на училище", коментира възмутено Игнатов. Той допълни, че не е съгласен да гледа как едно дете диша лепило или мие колите по улиците.

Когато един родител не пуска детето си на училище, той извършва престъпление и това трябва да бъде санкционирано много строго, убеден е министърът. В същото време обаче все повече намаляват отпадащите деца от образователната система.

Ремонтите на училищата вървят според предварително уговорения график, учебници са осигурени и учебната година ще започне без проблеми на 15 септември, увери за пореден път министър Игнатов.

През тази година има само едно предложение за закриване на училище от община, допълни главният секретар на министерството Красимир Вълчев.

В 800 училища в страната ще бъде въведено целодневно обучение от първи до осми клас.

Най-четени