Повече първокласници през новата учебна година 22.08 | 16:42

Българските емигранти започват да се завръщат у нас, сочат данните на образователното министерство

От iNews.bg

Малък ръст в броя на първокласниците ще има през през новата учебна година, което се дължи на общия лек демографски ръст в страната, заяви просветният министър Сергей Игнатов. 

Добрата новина, според министъра, е засиленото завръщане на българската емиграция в страната. Това е процес, който се наблюдава от миналата година и по неофициални данни, цитирани от Игнатов, оттогава досега около 200 хиляди души са се завърнали у нас.

По-проблемно ще бъде как ще се обучават на български език децата на завърналите се български емигранти и особено тези, които са родени зад граница, коментира министърът.

Иначе министерството е уведомено от всички училища в страната, че за 15 септември те ща са готови за работа и ще са приключили с ремонтите.

"Дори да има училища с недовършени ремонтни дейности на 15 септември, гарантираме, че няма да се пречи на цялостния учебен процес", увери кметът на София Йорданка Фандъкова в подкрепа на думите на просветния министър.

Тя уточни, че сроковете за изпълнение на ремонтите, за които са отпуснати над 8 милиона лева, са различни и през тази седмица ѝ предстои да мине на проверяваща обиколка. 

От началото на учебната година ще започне изпълнението на цялостното саниране на 9 училища, което се извършва по Оперативна програма "Регионално развитие" с европейски средства. Санирането ще се извършва по време на учебния процес през годината, тъй като такова е било желанието на директорите, обясни още столичният кмет.

Водещи

Най-четени