Некомпетентни хора определяли решенията във Фонда за лечение на деца 22.04 | 08:42

Нямало нито един лекар в администрацията, Пилософ иска промени

От iNews.bg

Новият директор на Фонда на лечение на деца проф. Владимир Пилософ обяви, че досега в неговата администрация не е имало нито едно истинско медицинско лице - лекар.

"Една институция, която ежедневно приема по десетина преписки, които са пряко свързани – това са медицински документи – 90 на сто от тях, и няма медицинско лице, което да е в състояние да анализира тази документация от медицинска гледна точка и много бързо да реагира по тази линия. И мисля, че някои от забавянията се дължат не на това, че фонда не желае нещо да свърши или е забавял съзнателно, но е нямало как да придвижат нещата, защото не са имали съответната компетенция", каза той, цитиран от БНТ.

Въпрек това новия шеф на фонда каза, че няма да има забавяне в работата му.

Седващото заседаниe вече е насрочено за сряда.

В рамките на 15 дни Пилософ ще се запознае с работата и ще предложи план за промени на Министерството на здравеопазването, така че дейността да бъде оптимизирана. Професорът отхвърли съмненията, че ще отстрани представителите на медиите от Обществения съвет към фонда.

"Още вчера беше първото заседание на обществения съвет, на което бяха разгледани част от най-спешните преписки на деца, които кандидатстват за лечение в страната или чужбина. И мисля, че успяхме да разгледаме половината и следващата седмица вероятно в сряда ще има още едно заседание, на което да разгледаме останалите. На практика забавяне в разглеждането и взимането на решения няма да има", добави той.

Професор Пилософ каза още, че преди 3 години е имало неща, но не съмнения за злоупотреби, а принципно в организацията на работата на фонда: "Които на мен лично не ми харесваха... И смятах, че има известни възможности за рационализиране на работата и дори тогава бяхме седнали да работим по нов правилник и известни промени, които по една или друга причина не се приеха".

Водещи