Никола Филчев поздрави Борисов и Цацаров - наложили законност в държавата 29.10 | 20:00

Според бившия главен прокуорор приватизацията по времето на прехода е била извършена по престъпен начин

От Ани Романова

Смятам, че прокуратурата трябва да бъде поздравена. Тя поде една решителна битка за законност в страната от това разграбване на редица олигарси. За да действат контролните органи на изпълнителната власт, трябва да има политическа воля. В този ред на мисли правителството в лицето на Бойко Борисов и прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров трябва да бъдат поздравени. В крайна сметка те наложиха законност в държавата. А щом има справедливост, младите няма да бягат.

Такова мнение изказа бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването "Още от деня" по БНТ по повод последните действия на държавата срещу олигархичните среди у нас.

,,По време на прехода бе извършена приватизация на държавното имущество и то стана частно. Но тази приватизация беше извършена по един престъпен начин. По този начин обществото се раздели на две части – на работещи и на капиталисти. През ония години Костов превзе държавното имущество. Преходът, освен икономическа, имаше и политическа страна. Именно тя ни докара всякакви балкански лордове от рода на Вътьо, Гатьо, Банев, Банкев и така нататък'', обясни Филчев.

,,По време на приватизацията на финансовия капитал имаше две банки, а след него се създадоха над 100 и всички те бяха източени с раздаването на необезпечени кредити. Тогава от прокуратурата повдигнахме обвинения, но тази разпоредба беше отменена от Наказателния кодекс след решение на Народното събрание, тоест парламентът узакони грабежа. По-късно Борис Велчев заяви, че не може да се търси наказателна отговорност. Говореше се нещо, че в бъдеще банкерите ще бъдат съдени по престъпления по служба, но това и така не се случи'', завърши бившият главен прокурор.

Водещи