Нови полицейски протести? 13.01 | 08:30

Служителите на реда недоволни и от новите промени в Закона за МВР

От iNews.bg

Нови полицейски протести може отново да блокират страната до дни. Служителите от сектор "Сигурност” са в стачна готовност. Причината отново са готвените промени в Закона за МВР, които в края на миналата година изкараха хората под пагон по улиците в цялата страна. Дали в крайна сметка полицаите отново ще излязат да протестират и дали ще блокират пътища и кръстовища ще стане ясно до края на деня.

По-късно днес синдикалните организации в сектор "Сигурност” ще имат среща с ръководството на МВР, за да обсъдят новите предложения за промени в нормативната уредба. Темата, която по всяка вероятност ще нажежи обстановката, отново е социалните придобивки на полицаите. И в новите промени в закона се предвижда те да бъдат орязани, с което полицаите отново не са съгласни. Според синдикалистите новите текстове не се различават особено от онези, срещу които бяха протестите в края на миналата година. Затова и Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) възнамерява категорично да се противопостави и на новите промени, става ясно от думите на зам.-председателя й Илия Кузманов пред "Дарик”.

Освен орязването на социалните придобивки, полицаите не са съгласни и с липсата на реформа в новите промени в закона. Според Кузманов тя отново се прави на парче, а не е решен проблемът и с раздутата администрация в силовото ведомство. Ако ръководството на МВР не се откаже да внесе подготвените промени в закона в този им вид, вероятността за нови полицейски протести е почти 100%, става ясно от думите на Кузманов.

Водещи

Най-четени