Нови проблеми с машините за гласуване предрече Иван Тодоров - акционер в "Сиела" 03.11 | 14:30

По думите му ръководството на ЦИК провежда стандартна политика срещу машинното гласуване.

От iNews.bg

Нови проблеми с машините за гласуване предрече Иван Тодоров - акционер в "Сиела", фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на устройствата.

"Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали на БНБ не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предишните избори през април, казахме, че не може и не трябва, че поврежда машините и на тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм", обясни Тодоров в интервю за БНТ. "Непрекъснато им се казва (на ЦИК), и пълно мълчание", посочи Тодоров.

По думите му ръководството на ЦИК провежда стандартна политика срещу машинното гласуване.

През октомври 2022 г. заради проблеми с печата само 2 машини са излезли от строя. През април - дефектирали са 67 машини. "Това е държавно имущество за много милиони. И то чрез тези нестандартни ролки се поврежда", посочи Тодоров и добави, че тази нестандартна хартия е и по-дебела, отколкото трябва, а броят на развалените машини ще нараства експоненциално.

"Това е все едно на бензинова кола да сложиш дизел", даде пример той.

Напоследък се създават все повече и повече проблеми пред машинното гласуване.

"По наши лични изчисления 3-5% от гласовете се манипулират", когато не се гласува с машини, посочи още Тодоров.

Според него в случая с отмененото от ЦИК машинно гласуване е нямало проблем "шефката на ЦИК да вдигне телефона и за каже: Г-н Министър, вземете го подпишете вие това писмо за съответствие". "Зам.-министър удостовери и през април, добре, че никой не атакува изборите пред Конституционния съд, сега щяхме да имаме касирани избори", обясни още Тодоров.

ЦИК се позова на липсата на подписано от министъра съответствие, както и на прословутия доклад на ДАНС, за да отмени машинния вот в навечерието на първия тур на изборите. Едва след тях ВАС отсъди, че ЦИК е била права, но на балотажа може да се гласува и машинно.

"По-всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време", коментира зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред bTV. "ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и ИТН бяха по време на довереното изграждане. То се прави в Министерството на електронното управление, но процедурата е възложена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобед машините трябва да с готови и да тръгнат към секциите", допълни тя.

"Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура", подчерта Матева.

"Възможно е да се използва неправомерно този софтуер. Има сериозен риск. Не мога да коментирам директора на "Сиела". Говорим за фактите, които ЦИК обсъди. Имаше сериозен проблем с действията около софтуера, телефона и флашката. Преди зам.-министърът да предаде цялата информация на ДАНС, предадена ли е другаде", продължи тя.

Водещи