Новият специализиран съд с 5 заседателни зали 18.10 | 14:47

Днес новоремонтираната сграда беше официално открита

От Андриян Георгиев

В началото на годината Народното събрание реши с промени в Наказателно-процесуалния кодекс делата за организираната престъпност да са подсъдни на Специализиран наказателен съд, който е нова институция за българското правосъдие. От днес (18 октомври) новият съд вече си има и сграда.   

В началото на месеца пък заместник-председателят на Софийския районен съд Георги Ушев, който до момента беше командирован в Софийския градски съд (СГС), бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Специализирания наказателен съд. 

С тържествено освещаване днес беше открита ремонтираната сграда на Специализирания наказателен съд. Тя се намира на ул. "Черковна” в София (в бившата сграда на ДАНС). 

В новата сграда на спецсъда има пет зали, които са осигурени с особени мерки за сигурност. В една от залите има специални прегради, които са създадени, за да не унижават достойнството на подсъдими и задържани. Когато има решетки, в страните от Западна Европа подсъдимите се оплакват, че по този начин се нарушава достойнството им, защото изглеждат като в клетки. 

В най-голямата зала ще бъдат гледани дела с опасни престъпници, като в нея има специално място за тях с бронирани стъкла. Сградата все още не е обзаведена, но до края на годината обзавеждането щяло да бъде завършено. В това увери изпълняващият длъжността министър на правосъдието Христо Ангелов, цитиран от агенция "Фокус".

В сградата има вход за магистрати, има вход и за задържаните лица, има и отделен вход за граждани. Самите помещения са разделени. Сградата е устроена така, че никъде нямало да има среща на магистрати с извършители или на извършители със свидетели или граждани, които идват в сградата. 

30 души от Главна дирекция "Охрана” ще охраняват спецсъда. От тях 23 души са за охрана, а 7 души са конвой. От Главна дирекция "Охрана" увериха, че броят им е достатъчен. 

Килиите в сградата са десет, има и помещения за защитени лица и за свидетели. В една килия могат да пребивават минимум 4 души. Новата сграда покривала европейски стандарти за сигурност и всякакви други изисквания. 

За всички магистрати, които са по щат, са осигурени кабинети. Те ще бъдат по двама в кабинет.

Обзавеждането е задължение на Висшия съдебен съвет и на специализираните структури. Започнали са процедурите по проектите и изпълнението и в момента се работи, за да може работата на спецсъда да започне на 1 януари 2012 г. Има осигурена достатъчно охрана за функционирането на спецсъда. 

Водещи

Най-четени